BREAKING NEWS

ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΟΙ 16 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ



e-forologia.gr







Επιταχύνονται οι ρυθμοί των αλλαγών στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα.

Το dead line που προβλέπει το νέο Μνημόνιο για τη θέσπιση 16 αλλαγών στο ασφαλιστικό βρίσκεται στις 31 Οκτωβρίου, δηλαδή σε μόλις 35 μέρες από σήμερα. Ανεξάρτητα, με ποιον ακριβώς τρόπο, η κυβέρνηση πρέπει να κόψει σχεδόν 4 δις. ευρώ ή το 12,7% από φέτος μέχρι το 2018 από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες, βάσει της μνημονιακής συμφωνίας. Κατά 1,5% πρέπει να περικοπούν φέτος, κατά 5,8% το 2016 και κατά 5,4% το 2016-17. Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι ανάγκες κρατικής χρηματοδότησης του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ).

Πηγές του Capital.gr από το Υπ.Εργασίας αναφέρουν πως οι εφαρμοστικές αποφάσεις και εγκύκλιοι που αφορούν το πακέτο μέτρων που ψηφίστηκε στις 13 Αυγούστου (πχ οργανικό ποσό σύνταξης, νέα όρια συνταξιοδότησης, νέος τρόπος υπολογισμού κύριων συντάξεων) θα εκδοθούν μέχρι την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου.

Εξάλλου, ο νέος Υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος προανήγγειλε κατά την παραλαβή των καθηκόντων του πως το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για την ασφάλιση θα έλθει έως τις 7 Οκτωβρίου και όχι έως τις 15 Οκτωβρίου, όπως αρχικά προβλεπόταν στη δική του απόφαση της 20ης Αυγούστου. Στόχος του Υπ. Εργασίας, κατά τη δήλωσή του είναι η προστασία των κατώτατων συντάξεων ,η ισότητα στον τρόπο απονομής των συντάξεων και ένα κοινωνικά αλληλέγγυο ασφαλιστικό.

Επόμενη ( τέταρτη κατά σειρά) συνάντηση της Επιτροπής είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, ενώ μέχρι την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου θα υπάρχει μία ημι-τελική εικόνα του πορίσματος της στα χέρια του κ. Κατρούγκαλου αναφέρουν στενοί συνεργάτες του. Οι βασικές προτάσεις που έχουν πέσει έως τώρα στο τραπέζι των συζητήσεων των Σοφών προβλέπουν την αντικατάσταση των εισφορών από φόρους με βάση το πραγματικό εισόδημα και την περιουσία κάθε πολίτη, τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις στο 40-50% και την παροχή μίας προνοιακής σύνταξης 411 ευρώ.

Υπ. Εργασίας: Όχι μειώσεις 11% στις συντάξεις άνω των 1000 ευρώ

Ο ίδιος πάντως με δηλώσεις του προχθές στο Real.fm ο νέος Υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε πως "αν χρειαστεί ψαλίδισμα, αυτό θα πέσει στις υψηλές συντάξεις", θεωρώντας ως "μικρές συντάξεις" όσες είναι "κάτω από 1000 ευρώ". Ωστόσο, το Υπ. Εργασίας με ανακοίνωσή του χθες διέψευσε δημοσιεύματα που προαναγγέλλουν μειώσεις 11% στις συντάξεις άνω των 1000 Ευρώ.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως τέτοια σενάρια " δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα ή τον προγραμματισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης".

Παραπέρα, από το Υπ. Εργασίας τονίζουν πως "οι προτάσεις της Επιτροπής για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν έχουν ακόμη παραδοθεί, οπότε, προφανώς, δεν έχει καταστεί δυνατή η ποσοτικοποίηση των συνεπειών εφαρμογής τους και, ακόμη προφανέστερα, καμιά σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί.

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Εργασίας, καταλήγει η δεν πρόκειται να εφαρμόσει οριζόντιες μειώσεις επί των συντάξεων, όπως στο παρελθόν. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, με ομοιόμορφους κανόνες για όλους, που θα εξασφαλίζει την κοινωνική αναδιανομή υπέρ των μικρών και των μεσαίων εισοδημάτων".

Δημοσίευση σχολίου