BREAKING NEWS

Αλλαγές και ανατροπές σε 20 φόρους επιφέρουν οι νέες αντικειμενικές αξίες



Σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές τιμές ακινήτων θα τεθούν από τις αρχές του Ιανουαρίου. Οι νέες αντικειμενικές φαίνεται οτι θα είναι μειωμένες κατά 5%-20% στις περισσότερες περιοχές της χώρας, επηρεάζοντας 20 φόρους και τέλη που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα.

Οι νέες τιμές κατά πάσα πιθανότητα, θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 21η Μαΐου 2015, σύμφωνα με την εκδοθείσα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και μέχρις ότου καταστεί δυνατή η εφαρμογή του τελικού σχεδίου της κυβέρνησης που προβλέπει την κατάργηση των αντικειμενικών τιμών και την καθιέρωση ενός νέου συστήματος προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων, το οποίο θα βασίζεται στις πραγματικές εμπορικές τιμές τους.

Οι εξελίξεις πολλές και σημαντικές ιδιαίτερα  στις αξίες επί των οποίων θα επιβάλλονται οι φόροι και οι λοιπές επιβαρύνσεις στην απόκτηση, στην κατοχή και τη χρήση ακινήτων.
Συγκεκριμένα, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι τιμές θα είναι πολύ πιο χαμηλές από τις ισχύουσες σήμερα, οι οποίες εξακολουθούν να προσδιορίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2007.

Ειδικότερα, με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές οι οποίες είναι χαμηλότερες κατά 5%-20% θα υπολογίζονται οι φόροι στις μεταβιβάσεις, τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές και τις δωρεές ακινήτων, τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες, οι φόροι στα ενοίκια των κατοικιών, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τα έξοδα σύνταξης μεταβιβαστικών συμβολαίων.
Ταυτόχρονα, με τις πολύ πιο χαμηλές σημερινές εμπορικές τιμές των ακινήτων θα υπολογιστεί αργότερα ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει εντός του 2016 τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και οι μειώσεις στις φορολογητέες αξίες ουσιαστικά των ακινήτων στις περιοχές της χώρας  δεν θα σημάνει ωστόσο και τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων όλων των ιδιοκτητών ακινήτων.


Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε μέσω του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κου Τρύφωνα Αλεξιάδη ότι οι νέες αντικειμενικές τιμές θα τεθούν σε ισχύ εντός του Ιανουαρίου
Συγκεκριμένα ο κος Αλεξιάδης σε συνέντευξη του τόνισε οτι: 

α) Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ανταποκρίθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές τιμές.

β) Οι νέες αντικειμενικές τιμές θα ισχύσουν και για ένα διάστημα του 2016, έως ότου εφαρμοστεί το νέο σύστημα εμπορικών αξιών, το οποίο θα αντικαταστήσει το σύστημα των αντικειμενικών τιμών «που έχει κλείσει τον κύκλο του».

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών οι αντικειμενικές τιμές που θα ανακοινωθούν θα αφορούν μόνο τις περιοχές στις οποίες ισχύουν οι λεγόμενες τιμές ζώνης, δηλαδή κυρίως τις περιοχές που βρίσκονται εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών. Δεν θα ανακοινωθούν νέες αντικειμενικές τιμές για τα αγροτεμάχια, τους αγρούς, τους βοσκότοπους και τις λοιπές εκτάσεις γης που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών.


Δημοσίευση σχολίου