BREAKING NEWS

Στυτική Δυσλειτουργία & Πρόληψη - Θέμα Ταμπού;


Ό,τι είναι κακό για την καρδιά είναι κακό και για τις στύσεις σας!  Υπολογίζεται ότι 1 στους 20 άντρες κάτω των 40 ετών και 1 ένας στους 5 άνω των 60 ετών αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσης.

Σύμφωνα με το "Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων", στην Ελλάδα, παρά την έλλειψη μεγάλης επιδημιολογικής μελέτης, η εκτίμηση είναι ότι υπάρχουν πάνω από 500.000 άντρες που ζουν με το πρόβλημα.
Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια από τις συχνότερες διαταραχές του ανδρικού πληθυσμού. ΔΕΝ είναι πάθηση, αλλά σύμπτωμα που εμφανίζεται στα πλαίσια κάποιας άλλης κατάστασης. Η διαταραχή στύσης ήταν παλαιότερα γνωστή ως «σεξουαλική ανικανότητα», πράγμα που δεν ισχύει πλέον.
Ανήκει στις διαταραχές της σεξουαλικής διέγερσης και χαρακτηρίζεται από την αδυναμία απόκτησης ικανοποιητικής στύσης έως την ολοκλήρωση της σεξουαλικής δραστηριότητας.
Μπορεί να είναι πρωτογενής, δηλαδή ο άνδρας να μην είχε ποτέ επαρκή στύση, ή να είναι δευτερογενής, δηλαδή ο άνδρας να είχε για κάποιο χρονικό διάστημα επαρκή στύση, όμως από ένα χρονικό σημείο και μετά παρουσίασε τη διαταραχή.
α) Τα μυστικά της καλής στύσης
Επιθυμία
Ερεθίσματα
Συνθήκες
Απουσία στρες κατά την επαφή
Ανατομία Πέους
Οι ορμόνες
Τα νεύρα της στύσης
Τα αγγεία του πέους
Η στύση είναι το βαρόμετρο της υγείας της καρδιάς
Κατάθλιψη
Παχυσαρκία και Σακχαρώδης Διαβήτης
Φάρμακα, Ακτινοβολία, Χειρουργικές Επεμβάσεις
Ψυχογενή ή οργανικά αίτια
Τρόπος Ζωής
β) Πού οφείλεται - Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν - Διάγνωση
Ψυχογενή αίτια
Νευρογενή αίτια
Αρτηριακά αίτια
Φλεβικά αίτια
Ενδοκρινικά αίτια
Φαρμακευτικά αίτια και τοξικές ουσίες
γ) Πως εκδηλώνεται - Συμπτώματα
Κύριο χαρακτηριστικό της στυτικής δυσλειτουργίας είναι η αδυναμία απόκτησης ικανοποιητικής στύσης έως την ολοκλήρωση της σεξουαλικής δραστηριότητας.
Σημαντική είναι η διαπίστωση αν πρόκειται για διαταραχή της ίδιας της στύσης, της εκσπερμάτισης, της ερωτικής επιθυμίας, του οργασμού ή ο συνδυασμός αυτών. Σημαντικός είναι ο χρόνος έναρξης του προβλήματος.
Βασικά στοιχεία που πρέπει να παρατηρήσει ένας άνδρας που υποψιάζεται ότι «κάτι δεν πάει καλά» είναι η παρουσία ή απουσία φυσιολογικών πρωινών ή/και νυκτερινών στύσεων, η ξαφνική έναρξη του προβλήματος και η συσχέτισή του με κάποιο γεγονός της προσωπικής του ζωής, καθώς και η παρουσία φυσιολογικών στύσεων μετά από σεξουαλικό ερεθισμό ή άλλη ερωτική σύντροφο.
Η βαρύτητα της στυτικής δυσλειτουργίας καθορίζεται σύμφωνα με την ποιότητα της στύσης, με βάση κυρίως τη σκληρότητα και την ικανότητα διατήρησής της μέχρι την ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής.
Η διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας γίνεται αρχικά από τον ίδιο τον ασθενή. Ο ιατρός αναλαμβάνει την αναγνώριση του υπεύθυνου αιτίου, εάν αυτό είναι δυνατό, με σκοπό την αντιμετώπισή της. Η αρχική εκτίμηση στηρίζεται σε ένα καλό, λεπτομερές ιατρικό και σεξουαλικό ιστορικό, τη φυσική εξέταση και τις βασικές εργαστηριακές εξετάσεις.
δ) Μέθοδοι αντιμετώπισης
Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια διαταραχή που αντιμετωπίζεται. Πολλές μέθοδοι αντιμετώπισης είναι διαθέσιμες και περιλαμβάνουν τη φαρμακευτική, τη χειρουργική και την ψυχολογική υποστήριξη. Πάντα πρώτιστα πρέπει να αποφεύγονται οι παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και να αντιμετωπίζονται συστηματικά νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη, οι παθήσεις του θυρεοειδούς κλπ.
Η ψυχολογική υποστήριξη (κυρίως η συμβουλευτική ψυχοθεραπεία) του ατόμου βοηθά σημαντικά στις περιπτώσεις που το αίτιο είναι ψυχογενές. Στην περίπτωση που το αίτιο είναι ενδοκρινικό (δείτε αίτια), απαιτείται θεραπεία της αντίστοιχης πάθησης σε συνεργασία με ενδοκρινολόγο.
Στις περιπτώσεις που υπάρχει οργανικό αίτιο, υπάρχει η συντηρητική [συστήματα δημιουργίας αρνητικής πίεσης (αντλίες κενού που διατείνουν το πέος), ενδοσηραγγώδης ή ενδοουρηθρική (στην ουρήθρα) ή τοπική χορήγηση αγγειοδραστικών ουσιών, συστηματική (από το στόμα ή με τη μορφή ένεσης) χορήγηση φαρμάκων, κλπ] και η μηχανική ή χειρουργική θεραπεία (αφορά είτε επεμβάσεις στα αγγεία ή εμφύτευση πεϊκών προθέσεων, κλπ), ανάλογα με την περίπτωση και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του ειδικού.
ε) Πρόληψη στυτικής δυσλειτουργίας
Διατήρηση σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα ή απώλεια βάρους, αν είστε παχύσαρκος.
Σωματική άσκηση τουλάχιστον 2 με 3 φορές την εβδομάδα.
Μεσογειακή διατροφή. Έχει δείξει ότι βοηθά όχι μόνο την καρδιά αλλά και τη στύση.
Μελέτες σε άντρες με σωματικό βάρος πάνω από το φυσιολογικό και με στυτική δυσλειτουργία έχουν δείξει πως η απώλεια 10% του σωματικού βάρους με μεσογειακή διατροφή και άσκηση μπορεί να λύσει το πρόβλημα, να επανέλθει δηλαδή η ποιότητα της στύσης στα φυσιολογικά.
Η διακοπή του καπνίσματος. Το κάπνισμα βλάπτει τα αγγεία του πέους και ευθύνεται για στυτική δυσλειτουργία. Διακοπή του καπνίσματος επαναφέρει τα αγγεία σιγά σιγά. Άρα όχι μόνο σταματάμε την καταστροφή τους, αλλά επιτρέπουμε στον οργανισμό να θεραπεύσει τις «πληγές» των αγγείων.
Διατήρηση χαμηλών επιπέδων χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων.
Αν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη, πρέπει να φροντίσετε για διατήρηση των επιπέδων σακχάρου σε ένα αποδεκτό εύρος τιμών που θα σας καθορίσει ο γιατρός σας.
Ρύθμιση της αρτηριακής υπέρτασης. Κάποια αντιυπερτασικά φάρμακα, όπως τα διουρητικά, επιδρούν αρνητικά στη στύση. Συζητήστε το πρόβλημα με τον γιατρό σας, και αυτός θα σας προτείνει λύση.
Όλα τα παραπάνω είναι σύμφωνα με  το "Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων"


Δημοσίευση σχολίου