BREAKING NEWS

Επανεμφανίστηκε η ΕΟΚΑ; - Εξερράγη βόμβα στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο

Επανεμφανίστηκε η ΕΟΚΑ; - Εξερράγη βόμβα στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο

Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Επανεμφανίστηκε κάποια οργάνωση τύπου ΕΟΚΑ στην Κύπρο; Εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στις 3 τα ξημερώματα έξω από τον αστυνομικό σταθμό των Βρετανικών Βάσεων στη Δεκέλεια της Κύπρου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά ενώ προκλήθηκαν και μικρές υλικές ζημιές.
Αμέσως δημιουργήθηκαν συνειρμοί ότι το περιστατικό έχει σχέση με τις διαπραγματεύσεις που κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία με τους Τουρκοκύπριους και τις εγγυήτριες δυνάμεις της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την εύρεση «λύσης» η οποία όμως στην μέχρι τώρα μορφή της εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα και μόνο.
Η περιοχή έχει αποκλειστεί και στη σκηνή βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας και πυροτεχνουργοί οι οποίοι διενεργούν έρευνες και εξετάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι οι Βρετανικές βάσεις στη Κύπρο αποτελούν «κυρίαρχο» έδαφος της Μεγάλης Βρετανίας.
Στο έδαφος αυτό εκτός από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις υπάρχουν κατοικημένες περιοχές οι οποίες διέπονται από ειδικό καθεστώς καθώς η Μ. Βρετανία όταν εντάχθηκε στην ΕΕ εξαίρεσε τις Βάσεις από την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στις βάσεις έχουν οι βρετανικές αρχές που διαθέτουν αστυνομία, δικαστήρια κλπ.
Σημειώνεται ότι ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος ζητούν «μηδενικές εγγυήσεις και μηδενική στρατιωτική παρουσία» η Βρετανία και η Τουρκία διαφωνούν καθώς αυτό εξυπηρετεί την Άγκυρα.
Η Βρετανία δεν θέλει να χάσει την παρουσία της στο νησί και επιδιώκει μια ουσιαστική κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας με απορρόφησή της από την Τουρκία με την οποία έχει άριστες οικονομικές και γεωπολιτικές σχέσεις.
Σημειώνεται ότι στο νέο τουρκικό στελθ μαχητικό το TF-X οι Βρετανοί θα έχουν βασική συμβολή στην σχεδίαση και την ανάπτυξή του όπως και στην προμήθεια των κινητήρων του.
Ένα πρόγραμμα που θα κοστίσει πάνω από 35 δισ.δολάρια οπότε όπως γίνεται κατανοητό «είναι πολλά τα λεφτά Άρη»
Οι Κύπριοι είναι πολύ απογοητευμένοι με την βρετανική στάση. Είναι πολύ διαδεδομένη η άποψη ότι το σημερινό κτύπημα ήταν τύπου ΕΟΚΑ.





Δημοσίευση σχολίου