BREAKING NEWS

«Ψαλίδι» στις συντάξεις από 1η Ιανουαρίου- Ποιοι χάνουν και πόσα

«Ψαλίδι» στις συντάξεις από 1η Ιανουαρίου- Ποιοι χάνουν και πόσα




"Ψαλίδι" στα ποσά που λαμβάνουν ως σύνταξη, θα δουν από το ξεκίνημα του νέου έτους σχεδόν 3 εκατ. πολίτες και σε πολλές περιπτώσεις η μείωση θα ξεπερνά τα 200 ευρώ και θα αγγίζει τα 300.

Με τον Τάσο Πετρόπουλο να παραδέχεται πλέον ότι από αρχές του 2019 θα λειτουργήσει το μέτρο του επανυπολογισμού για 2.900.000 συντάξεις - αν και άφησε ένα ανοιχτό παράθυρο για εφαρμογή αντισταθμιστικών μέτρων - και με τις ευλογίες του ΣτΕ που έκρινε συνταγματικές τις περικοπές,εκατομμύρια συνταξιούχοι θα δουν τα χρήματά τους να μειώνονται αισθητά.

Ο επανυπολογισμός αφορά ακόμα και συντάξεις των 480 ευρώ που με το νέο έτος θα μειωθούν σε 393,69 ευρώ.

Αναλυτικότερα:

- Μέχρι και 350 το μήνα ενδέχεται να χάσουν διπλοσυνταξιούχοι

- Στρατιωτικοί και συνταξιούχοι σωμάτων ασφαλείας πιστεύεται ότι μπορούν να παρουσιάσουν διαφορές στις συντάξεις άνω των 300 ευρώ. Στα χρόνια υπηρεσίας τους δεν θα προσμετρηθούν ως διπλά τα χρόνια που υπηρέτησαν σε μάχιμες μονάδες, αλλά μόνο αυτά για τα οποία έχουν καταβληθεί εισφορές.

- Συνταξιούχοι του Δημοσίου με ασφάλιση άνω των 30 ετών και σύνταξη που κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 1200 έως 1.300 ευρώ, θα χάσουν από 180 έως 240 ευρώ.

- Συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, επίσης με ασφάλιση άνω των 30 ετών και πρώην υψηλόμισθοι θα δουν μείωση που θα φτάνει μέχρι και 300 ευρώ. Πολύ καλύτερα είναι τα νέα των συνταξιούχων με 20-30 έτη ασφάλισης, υπαγόμενων σε μέσες ασφαλιστικές κατηγορίες.

- Συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, μέσων και υψηλών ασφαλιστικών κατηγοριών και οι οποίοι μέχρι πρότινος είχαν μπόνους 220 ευρώ στη σύνταξή της, θα χάσουν αυτό το μπόνους και ειδικά όσοι έχουν συμπληρώσει 35ετία, ενδέχεται να δουν περικοπές που ίσως ξεπεράσουν και τα 300 ευρώ.

- Συνταξιούχοι του ΕΤΑΑ και κυρίως αυτοί με συμπληρωμένοι 35ετία ή 40ετία, θα δουν μειώσεις της τάξης των 250-300 ευρώ.

- Συνταξιούχοι ΔΕΚΟ και Τραπεζών, αποχωρήσαντες με 35ετία και με σύνταξη που άγγιζε το 75%-80% του μισθού τους εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν διαφορές που θα υπερβαίνουν το 30%.

Εντούτοις, το γεγονός ότι κατέβαλαν προσαυξημένες ασφαλιστικές εισφορές για μεγάλη περίοδο ασφάλισης θα αποτελέσει «κόφτη» σε μεγαλύτερες των 300 ευρώ μειώσεις, κάτι που σημαίνει ότι η μείωση θα περιοριστεί στα 200 ευρώ.

- Μητέρες με ανήλικο τέκνο, πρώην ασφαλισμένες στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίες αποχώρησαν με καθεστώς μειωμένης σύνταξης με τη συμπλήρωση 18,3 ετών ασφάλισης, θα δουν εθνική σύνταξη με μικρότερο ποσό από τα 384 ευρώ.

( nooz.gr)


Δημοσίευση σχολίου