BREAKING NEWS

Υπ. Εργασίας: Εγκρίθηκε ο κανονισμός εσόδων του ΕΔΟΕΑΠ

Υπ. Εργασίας: Εγκρίθηκε ο κανονισμός εσόδων του ΕΔΟΕΑΠ

 Εγκρίθηκε ο κανονισμός εσόδων του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) από το υπουργείο Εργασίας, πρωτοβουλία που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αύξηση εσόδων του Ταμείου και, κατά συνέπεια, για τη βιωσιμότητά του.


Εγκρίθηκε ο κανονισμός εσόδων του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) από το υπουργείο Εργασίας, πρωτοβουλία που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αύξηση εσόδων του Ταμείου και, κατά συνέπεια, για τη βιωσιμότητά του. Όπως τονίζεται στον Κανονισμό, τα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ θα προκύπτουν ως εξής:
* Ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη.
* Εργοδοτική εισφορά 2% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών κάθε επιχείρησης που δραστηριοποιείται στο χώρο των ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιόφωνο, περιοδικό, εφημερίδα και διαδίκτυο). Ειδικά για την ΕΡΤ στο ποσοστό 2% συμπεριλαμβάνεται και το ανταποδοτικό τέλος που επιβαρύνει την επιχείρηση, αφού αφαιρεθεί το δημοσιονομικό πλεόνασμα και το μέρισμα που καταβάλλεται στο Ελληνικό Δημόσιο
* Ποσό μηνιαίας εισφοράς ασφάλισης υγείας των συνταξιούχων του ΕΔΟΕΑΠ ποσοστού 5% επί της μικτής σύνταξης που καταβάλλει ο Φορέας.
* Τόκοι από την περιουσία του ΕΔΟΕΑΠ και κάθε πρόσοδος από τη διαχείρισή της.
* Κάθε άλλη πρόσοδος από εισφορές που προβλέπονται από το καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ, είτε από αποφάσεις ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, είτε από τη νομοθεσία, δωρεές, κληροδοτήματα.
* Τα έσοδα που αναλογούν στο ΕΔΟΕΑΠ μέχρι 14 Σεπτεμβρίου 2016 από το αγγελιόσημο.
* Ειδική εισφορά 2% επί των αμοιβών διαφήμισης στο διαδίκτυο (internet)
* Οι αποδόσεις προς τον ΕΔΟΕΑΠ κάθε είδους οφειλών με τις επιβαλλόμενες προσαυξήσεις και κυρώσεις.
Οι εισφορές ανέρχονται κάθε μήνα για το σκέλος της επικουρικής ασφάλισης σε ποσοστό 3,5% για τον ασφαλισμένο και 3,5% για τον εργοδότη επί των αποδοχών που καταβάλλονται. Για υγεία η εισφορά είναι 2,55% για τον ασφαλισμένο και 4,55% για τον εργοδότη. Για ασφάλιση πρόνοιας η εισφορά είναι 1% επί των αποδοχών του εργαζόμενου. Έτσι, συνολικά οι εισφορές για τον ασφαλισμένο είναι 7,05% και για τον εργοδότη 8,05%, άρα φτάνουν 15,10% αθροιστικά.
Στον Κανονισμό τονίζεται ότι για όσους έως 30 Νοεμβρίου 2017 ήταν ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ, η καταβολή των νέων εισφορών έχουν αναδρομική ισχύ από 1.1.17. Η καταβολή τους γίνεται σε δέκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να πρέπει να έχει καταβληθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2017.
Ειδικά για την εργοδοτική εισφορά 2% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών, ο Κανονισμός αποσαφηνίζει τα εξής:
* Η εισφορά ισχύει από 1η Δεκεμβρίου 2017.
* Μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου κάθε έτους, οι εργοδότες οφείλουν να υποβάλλουν στον ΕΔΟΕΑΠ, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, εκκαθαριστική κατάσταση και καταβάλλουν την επιπλέον διαφορά που προκύπτει. Παρέχεται και η δυνατότητα συμψηφισμού με τις εισφορές του επόμενου εξαμήνου.
dikaiologitika.gr

Δημοσίευση σχολίου