BREAKING NEWS

Έρευνα γενετικής αποκαλύπτει χαρακτηριστικά μεγαλύτερης διάρκειας ζωής




Οι επιστήμονες σκάβουν βαθύτερα στα μυστικά της μακροζωίας.

Μια μεγάλη μελέτη της γενετικής, με βάση τη ανθρώπινη μακροζωία υπογραμμίζει την επίδραση του DNA στις επιλογές του τρόπου ζωής, και πώς αυτές οι επιρροές με τη σειρά τους, σχετίζονται με τη μακροζωία.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, εξέτασαν και ανέλυσαν μέσα από 25 πληθυσμιακές μελέτες, γενετικά δεδομένα σε περισσότερους από 600.000 άντρες και γυναίκες από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία, και συνέκριναν τα αποτελέσματα με τη διάρκεια ζωής των γονέων τους. Αυτές οι συσχετίσεις μακροζωίας, που δημοσιεύθηκαν στο τεύχος 13 Οκτωβρίου 2017 του περιοδικού Nature Communications, περιελάμβαναν τα εξής:
* Νοημοσύνη.
Κάθε χρόνος εκπαίδευσης που ξεφεύγει από το επίπεδο της ​​λυκειακής εκπαίδευσης, προσθέτει 11 μήνες στην αναμενόμενη διάρκεια ζωής σας. Άλλες μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει αυξημένη μακροζωία μεταξύ των ατόμων που έχουν τουλάχιστον ένα έτος στο πανεπιστήμιο. Αν και δεν υπάρχει άμεση αιτία και αποτέλεσμα, οι ερευνητές υποψιάζονται ότι τα άτομα με μεγαλύτερη εκπαίδευση έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και είναι λιγότερο πιθανό να συμμετάσχουν σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές δραστηριότητες.
* Κάπνισμα (σταματήστε τη συνήθεια αν το κάνετε).
Σε αυτή τη μελέτη, το κάπνισμα και άλλα γνωρίσματα που σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα, ήταν έντονα συνδεδεμένα με μια σύντομη ζωή. Όταν σταματήσετε το κάπνισμα, η αναμενόμενη διάρκεια ζωής σας με την πάροδο του χρόνου επιστρέφει στου μη καπνιστή.
* Ανοιχτόμυαλοι.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ήταν περίεργοι και είχαν την τάση εξερεύνησης νέων εμπειριών, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο από όσους ήταν πιο προσεκτικοί.
* Αυξημένη χοληστερόλη HDL.
Η HDL είναι η «υγιής» ή προστατευτική μορφή της χοληστερόλης που ταξιδεύει μέσα από το αίμα, και μεταφέρει λίπος μακριά από την καρδιά σας. Στη μελέτη αυτή, οι ερευνητές αναγνώρισαν γενετικές διαφορές στα άτομα που επηρεάζονται από τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Τρία πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τα επίπεδα HDL , είναι να χάσετε βάρος, να ασκείστε περισσότερο, και να ελλατώσετε ή να σταματήσετε το κάπνισμα. Η διατροφή σας θα πρέπει να είναι πλούσια σε ωμέγα-λιπαρά οξέα από λιπαρά ψάρια, καρύδια, και προϊόντα λιναρόσπορου.Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα είναι αποδεδειγμένο ότι αυξάνουν την HDL.
Οι ερευνητές έδωσαν επίσης έμφαση στους παράγοντες που είναι πιθανότερο να συντομεύσουν τη ζωή σας. Αυτά περιλαμβάνουν την ευπάθεια στη στεφανιαία νόσο, το κάπνισμα, τον καρκίνο του πνεύμονα, την αντίσταση στην ινσουλίνη και το υπερβολικό σωματικό λίπος. Για παράδειγμα, εκτιμούν ότι η διάρκεια ζωής του καπνίσματος, μπορεί να ελλατώσει κατά επτά χρόνια τη ζωή σας, και ότι κάθε αύξηση μάζας του σώματος, μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής σας κατά επτά μήνες. Κάθε κιλό σωματικού βάρους που χάνετε, μπορεί να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής σας κατά δύο μήνες.
Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν συσχετισμούς μεταξύ ορισμένων χαρακτηριστικών μακροζωίας και παραγόντων, που επιμηκύνουν ή συντομεύουν τη ζωή σας. Για παράδειγμα, η τριτοβάθμια εκπαίδευση συνδέεται με τη διακοπή του καπνίσματος και η αυξημένη σωματική μάζα, συσχετίζεται με τη στεφανιαία νόσο. 



Δημοσίευση σχολίου