BREAKING NEWS

Στη Βουλή τη Δευτέρα το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2019 - Τι θα λέει για τις συντάξεις






Με ταχείς ρυθμούς προχωρά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2019 που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης συνόδευσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ δεν έχει επιφέρει κάποια καθυστέρηση στη διαδικασία κατάρτισης του προσχεδίου.

Οι βασικές παραδοχές του προσχέδιου προϋπολογισμού θα αποτελέσουν και τον κορμό των στοιχείων που θα στείλει η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξάμηνου.

Η μόνη διαφορά είναι ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού θα ενσωματώνει τις περικοπές στις συντάξεις για το 2019, ενώ τα στοιχεία που θα σταλούν στην Κομισιόν στα μέσα Οκτωβρίου θα περιλαμβάνουν ένα σενάριο που θα προβλέπει τις περικοπές συντάξεων και ένα σενάριο που θα αναλύει το ποια θα είναι η δημοσιονομική πορεία της χώρας εφόσον δεν προχωρήσουν οι περικοπές στις συντάξεις.

Εφόσον η περικοπή της προσωπικής διαφοράς ισχύσει τότε το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 4% του ΑΕΠ το 2019. Εάν τελικά ευρωζώνη και θεσμοί συναινέσουν στο να μην περικοπούν οι συντάξεις, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα κινηθεί στην περιοχή του 3,5% του ΑΕΠ.

Μια κρίσιμη παράμετρος είναι η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 θα περιλαμβάνει μικρές, επί το δυσμενέστερο, αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη. Οι Ευρωπαίοι ακούνε με προσοχή το επιχείρημα πως η περικοπή των συντάξεων θα μπορούσε να θέσει προσκόμματα στην ανάπτυξη της Ελλάδος. Ειδικά από τη στιγμή που η οικονομική μεγέθυνση δεν κινείται βάσει των προβλέψεων τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ισχυροποιούνται.

Να σημειωθεί πως το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ έχει δηλώσει πως αυτό που έχει πρωταρχική σημασία είναι αφενός να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2019 αφετέρου η σύνθεση του προϋπολογισμού να ευνοεί την ανάπτυξη.


Δημοσίευση σχολίου