BREAKING NEWS

«Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»: Στη βουλή της πΓΔΜ η πρόταση για μετονομασία




Το υπουργικό συμβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε σήμερα Τρίτη την πρόταση που θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο και αφορά τις συνταγματικές αλλαγές.

Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ θα αποστείλει την πρόταση για μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» στο Κοινοβούλιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος, Mile Boshnjakovski, σε δημοσιογράφους στα Σκόπια.

Η πρόταση της κυβέρνησης Ζάεφ θεωρείται αβέβαιο αν θα «περάσει» από τη Βουλή διότι η πλειοψηφία των 2/3 που απαιτούνται για να προχωρήσουν οι συνταγματικές αλλαγές δεν είναι εξασφαλισμένη. Επίσης την Τετάρτη εκπνέει το τελεσίγραφο του Ζόραν Ζάεφ στους βουλευτές της αντιπολίτευσης για να δηλώσουν αν πρόκειται να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, την ώρα που η διεθνής κοινότητα, δια στόματος Στόλτενμπεργκ υπενθυμίζει πως η υιοθέτηση της συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια είναι μονόδρομος.

Ο Ζόραν Ζάεφ, σε ανάρτησή του στο Facebook με τίτλο «Ήρθε η ώρα», προτρέπει τους βουλευτές να υπερψηφίσουν την πρόταση και να κάνουν το «ιστορικό τους καθήκον» απέναντι στους πολίτες της πΓΔΜ και «να εξασφαλίσουν την πορεία της Μακεδονίας προς την κατεύθυνση της σταθερότητας και της οικονομικής ευημερίας. Αυτός είναι ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που οδηγεί μέσω της μακεδονικής-ελληνικής συμφωνίας».





Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν, προειδοποίησε να μην προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές στην πΓΔΜ ζητώντας από τα μέλη της Βουλής να προχωρήσουν άμεσα στις συνταγματικές αλλαγές για την ονομασία της γειτονικής χώρας.

Ο Χαν ζήτησε από το κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, «να εγκαταλείψει την καταστροφική στάση του και να θέσει το συμφέρον της χώρας και των πολιτών της υπεράνω των κομματικών του συμφερόντων» ενώ απευθύνει προειδοποίηση να μην γίνουν πρόωρες εκλογές, καθώς, όπως αναφέρει, θα καθυστερήσουν την επικύρωση της Συμφωνίας.

«Αμφιβάλω επίσης, εάν, με ουσιαστικές καθυστερήσεις, η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν ακόμη σε θέση να περάσει στην Βουλή την Συμφωνία για το όνομα», αναφέρει ο Γιοχάνες Χαν.

Επίσης την Τρίτη ανακοινώθηκε η σύνθεση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας - πΓΔΜ που θα εξετάσει τα σχολικά βιβλία στις δύο χώρες προκειμένου να αφαιρεθούν τυχόν εκφάνσεις αλυτρωτισμού.

Την Τρίτη η πρώτη ψηφοφορία

Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή της πΓΔΜ η πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες που προβλέπονται, προκειμένου να εγκριθούν οι συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά των Σκοπίων.

Η συνταγματική διαδικασία απαιτεί τρεις ψηφοφορίες, στις οποίες η πρόταση για κύρωση της συμφωνίας πρέπει να λάβει αυξημένη πλειοψηφία, δηλαδή 80 από τις 120 έδρες του Κοινοβουλίου της πΓΔΜ.







Δημοσίευση σχολίου