BREAKING NEWS

Στα πρόθυρα εμφυλίου η Βενεζουέλα - Φυγαδεύτηκε στην ισπανική πρεσβεία ο ηγέτης της αντιπολίτευσης





Με την επέμβαση στρατιωτιωτών πιστών στο Γουαϊδό είχε απελευθερωθεί από τον κατ' οίκον περιορισμό, αλλά μετά την αποτυχία της εξέγερσης βρήκε καταφύγιο.

Στην ισπανική πρεσβεία στο Καράκας έχει καταφύγει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στηΒενεζουέλα, Λεοπόλδο Λόπεζ, μαζί με τη σύζυγό του αλλά και την κόρη του, όπως επιβεβαίωσε η Μαδρίτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης, οι τρεις τους ο Λόπεζ και η οικογένειά του έχουν βρει καταφύγιο στην κατοικία του Ισπανού πρέσβη στη Βενεζουέλα, Χεσούς Σίλβα Φερνάντες.


Να σημειώσουμε πως ο Λόπεζ ήταν ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ο οποίος είχε τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό τον Ιούλιο του 2017. Η κατηγορία ήταν υποκίνηση βίας στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2014.

Την Τρίτη, ο Λόπεζ με την επέμβαση στρατιωτών που στηρίζουν το αυτοανακηρυγμένο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, Χουάν Γουαϊδό, απελευθερώθηκε από την οικία του και στη συνέχεια εμφανίστηκαν μαζί σε βίντεο που καλούσαν τους πολίτες της χώρας σε εξέγερση κατά της κυβέρνησης του Νικολά Μαδούρο.

Μετά την αποτυχία της εξέγερσης, ο Λεοπόλδο Λόπεζ, αφού πρώτα πήγε στην πρεσβεία της Χιλής στο Καράκας, ζήτησε από την ισπανική αντιπροσωπεία και την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ την άδεια να μεταφερθεί στην ισπανική πρεσβεία, ένα αίτημα που έγινε αποδεκτό.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ισπανία έχει χορηγήσει υπηκοότητα στους γονείς του Λόπεζ. Μάλιστα ο πατέρας του, που επίσης ονομάζεται Λεοπόλντο Λόπεζ, είναι υποψήφιος με το Λαϊκό Κόμμα στις ευρωεκλογές.

Σήμερα, επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 27χρονης γυναίκας από πυροβολισμό στο κεφάλι κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, ενώ ο αριθμός των τραυματιών από τις συγκρούσεις στους δρόμους του Καράκας, ενώ μη κυβερνητικές οργανώσεις κάνουν λόγο για ακόμη, τουλάχιστον, 46 τραυματίες, εκ των οποίων οι δύο σε σοβαρή κατάσταση από πυροβολισμούς.

«Καταδικάζουμε τη δολοφονία της νεαρής Χουρούμπιθ Ραουσέο», η οποία χτυπήθηκε «από σφαίρα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια διαδήλωσης», ανέφερε μέσω Twitter το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων στη Βενεζουέλα. Οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας στην Τσακάο, συνοικία του Καράκας που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, έκαναν εξάλλου λόγο για 46 τραυματίες, ανάμεσά τους δύο από σφαίρες. Η νεαρή τραυματίστηκε θανάσιμα κοντά στην αεροπορική βάση Λα Καρλότα, στο ανατολικό τμήμα του Καράκας, όταν ξέσπασαν επεισόδια καθώς διαδηλωτές αποπειράθηκαν να κλείσουν τον δρόμο που εκτείνεται κατά μήκος της στρατιωτικής εγκατάστασης.

Στα πρόθυρα εμφυλίου η χώρα για άλλη μια φορά

Εξάλλου, σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) ο Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε ότι το πραξικόπημα απέτυχε διαψεύδοντας παράλληλα ότι σκόπευε να διαφύγει στην Κούβα, την ώρα που ο Χουάν Γκουαϊδό μιλά για «ειρηνική επανάσταση» και όχι «πραξικόπημα» και καλέι σήμερα, Τετάρτη, σε νέες διαδηλώσεις, με τη χώρα να βρίσκεται για ακόμη μια φορά στα πρόθυρα εμφύλιας σύρραξης.

Κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος, το οποίο μεταδόθηκε από την δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση και διήρκεσε κάτι λιγότερο από μία ώρα -- επρόκειτο για την πρώτη του δημόσια εμφάνιση έπειτα από τα επεισόδια που σημάδεψαν τη χθεσινή ημέρα -- ο Μαδούρο συνεχάρη τις ένοπλες δυνάμεις διότι κατάφεραν να «αποτύχει η μικρή ομάδα που επιδίωκε να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια».

Σύμφωνα με τον Μαδούρο, πέντε στρατιώτες και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες σε συμπλοκές με διαδηλωτές που υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό, λίγη ώρα αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ανήγγειλε πως εξασφάλισε την υποστήριξη «γενναίων στρατιωτικών».

Έτοιμες για στρατιωτική επέμβαση οι ΗΠΑ - Μην αναμιγνύεστε επιμένει η Μόσχα

Εντωμεταξύ, ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβουν οι ΗΠΑ στρατιωτική δράση στη Βενεζουέλα, άφησε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

«Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης είναι πιθανή. Αν αυτό απαιτείται, αυτό θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες» είπε ο Πομπέο μιλώντας στο Fox Business Network. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Ουάσινγκτον θα προτιμούσε να υπάρξει μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στη Βενεζουέλα.

Όσον αφορά στη στάση της Ρωσίας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι «η ανάμειξη της Ουάσινγκτον στις υποθέσεις της Βενεζουέλας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και ότι «αυτή η καταστροφική επιρροή δεν έχει καμία σχέση με την δημοκρατία», σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πλευρά του ο Μάικ Πομπέο είπε στον Λαβρόφ ότι η Μόσχα «αποσταθεροποιεί» την Βενεζουέλα και ζήτησε από την Ρωσία να σταματήσει να υποστηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι «η επέμβαση της Ρωσίας και της Κούβας είναι αποσταθεροποιητική για την Βενεζουέλα και για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.



Δημοσίευση σχολίου