BREAKING NEWS

Κορονοϊός: 130.000 αιτήσεις για την αποζημίωση ειδικού σκοπού - Τα βήματα για να πάρετε τα 800 ευρώ

Χαρτονομίσματα των 20 ευρώ


Στις 130.000 έφτασαν οι αιτήσεις των εργαζομένων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που επικαλείται το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι αιτήσεις έχουν αγγίξει τις 130.000.

Οι εργαζόμενοι που μπορούν να εισέρχονται στην πλατφόρμα έχουν συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας (αορίστου ή ορισμένου χρόνου) σε επιχειρήσεις που έκλεισαν προσωρινά με κρατική εντολή ή λειτουργούν με οικονομική ζημιά και οι ΚΑΔ κωδικοί τους περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα του υπουργείου Οικονομικών.
Πώς θα κάνετε αίτηση


Οι εργαζόμενοι για να κάνουν την αίτηση πρέπει να έχουν ειδοποιηθεί από τους εργοδότες πως οι συμβάσεις τους έχουν ανασταλεί για 45 μέρες.

Ανάλογα με τον χρόνο υποβολής της αίτησης καθορίζεται και ο χρόνος πληρωμής του επιδόματος των 800 ευρώ.
Είσοδος ανάλογα με τον ΑΦΜ

Οι δηλώσεις γίνονται με σειρά, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των δικαιούχων.

Συγκεκριμένα:
3/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 3.
4/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 4.
5/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 5.
6/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 6.
7/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 7.
8/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 8.
9/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 9.
0/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 0.

Η ίδια σειρά των ΑΦΜ θα επαναληφθεί στα δύο επόμενα 10ήμερα (11-20/4 και 21-30/4).
Τα βήματα

Βήμα 1: Πληκτρολόγηση της διεύθυνσης https://supportemployees.yeka.gr.

Bήμα 2: Ο επισκέπτης καλείται να διαβάσει τους όρους χρήσης, στο κάτω δεξιά μέρος της σελίδας και να πατήσει «αποδοχή». Στη συνέχεια καταχωρεί τους κωδικούς που χρησιμοποιεί στο TAXIS πατώντας στο κέντρο της σελίδας την επιλογή «Είσοδος με TaxisNet».

Βήμα 3: Ο επισκέπτης καταχωρεί τον ΑΦΜ. Προσοχή: Αν το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ δεν αντιστοιχεί στη μέρα για την υποβολή της αίτησης είναι αδύνατο ο εργαζόμενος να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Στην περίπτωση που το σύστημα δεν επιτρέπει την είσοδο εμφανίζεται σχετικό μήνυμα.

Βήμα 4: Ο εργαζόμενος καταχωρεί τους κωδικούς ΤAXISnet (Username και Password) και στη συνέχεια εισέρχεται στις υπηρεσίες WEB της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Εδώ απαιτείται επιβεβαίωση κωδικών με την επιλογή «Εξουσιοδότηση».

Βήμα 5: Ο εργαζόμενος κάνει επιλογή την «Υπεύθυνη Δήλωση». Συμπληρώνεται αυτόματα η ημερομηνία της αναστολής σύμβασης εργασίας με την επιχείρηση/εργοδότη, ή εφόσον η σύμβαση εργασίας με επιχείρηση/εργοδότη έχει λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020 με καταγγελία σύμβασης εργασίας ή οικειοθελή αποχώρηση συμπληρώνεται [Ναι] στο αντίστοιχο πεδίο και συμπληρώνεται η σχετική ημερομηνία.

Συμπληρώνεται [Ναι ή Οχι] στα αντίστοιχα πεδία που αφορούν τη μίσθωση κύριας κατοικίας, τα στοιχεία του εκμισθωτή (Ονοματεπώνυμο και τον ΑΦΜ του εκμισθωτή), στην περίπτωση που η επιχείρηση/εργοδότης ανήκει σε εκείνους που ανεστάλη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής.

Προσοχή: Το τηλέφωνο επικοινωνίας και το email καταχωρούνται από τον εργαζόμενο.

Στο πεδίο «ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΣΤΟ Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ» συμπληρώνεται ο αριθμός πρωτοκόλλου της δήλωσης αναστολής σύμβασης εργασίας που έκανε ο εργοδότης.

Στο 5ο βήμα (στοιχεία αίτησης) και στο πεδίο «Τίτλος Τράπεζας», επιλέγεται η τράπεζα από λίστα και ο κωδικός της συμπληρώνεται αυτόματα από το σύστημα, ενώ ο Αριθμός Λογαριασμού IBAN συμπληρώνεται από τον ενδιαφερόμενο.

Βήμα 6: Έλεγχος και τελική υποβολή. Προσοχή: Πριν από την υποβολή να πραγματοποιείται έλεγχος των στοιχείων του εντύπου διότι μετά την οριστικοποίησή του δεν επιτρέπονται διορθώσεις.

Κάνετε «κλικ» στην επιλογή «Υποβολή» και γίνεται έλεγχος των στοιχείων του εντύπου για τυχόν σφάλματα.

Αν δεν εντοπιστούν σφάλματα, οριστικοποιείται η αίτηση με την απόδοση αριθμού πρωτοκόλλου και την αποτύπωση της ημερομηνίας και ώρας της υποβολής. Το έντυπο της αίτησης θα μπορεί να αποθηκευτεί ή και να εκτυπωθεί. Ο εργαζόμενος ως αποδεικτικό υποβολής θα έχει το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο της πλατφόρμας. Η πληρωμή της αποζημίωσης των 800 ευρώ θα γίνει σε λίγες μέρες, ενώ όσοι δικαιούνται την έκπτωση ενοικίου, λογικά θα συνεννοηθούν με τους ιδιοκτήτες ότι έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης από τον κορονοϊό.

(reader.gr)

Δημοσίευση σχολίου