BREAKING NEWS

Η Τουρκία έχει τραβήξει αρκετά το σχοινί με τη Γαλλία με αφορμή την Λιβύη


Οι σχέσεις Γαλλίας – Τουρκίας είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια λόγο των διαφορετικών συμφερόντων των δύο κρατών σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου και της Αφρικής.

Η Γαλλική πολιτική στην Κύπρο έχει να κερδίσει οικονομικά αφού η ΑΟΖ της Κύπρου και οι επακόλουθες εξορύξεις υδρογονανθράκων στα κοιτάσματά της από την TOTAL, θα σημάνουν μία φθηνή πηγή ενέργειας για τη Γαλλίας η οποία επιδιώκει την απεξάρτησή της από άλλους ενεργειακούς προμηθευτές. Ακόμα και αν αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση διαλυόταν, η Γαλλική πολιτική στην Κύπρο δε θα άλλαζε αφού η πιο αδύναμη και φιλικά προσκείμενη ελληνική Κύπρος δεν έχει καμία σχέση με την αναθεωρητική νεο-οθωμανική Τουρκία του απρόβλεπτου Ερντογάν. Η Γαλλία είχε προχωρήσει και στην αναγνώριση της Αρμένικης γενοκτονίας λόγο των δράσεων της Τουρκίας σε Κύπρο και Νιγηρία με τους Τούρκους να εκνευρίζονται αρκετά από αυτή τους την κίνηση.

Υπό αυτό το πρίσμα η Γαλλία έχει στηρίξει και συνεχίζει να στηρίζει τις ελληνοκυπριακές θέσεις για την ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ προσφέρει πολιτική υποστήριξη στα δύο κράτη στο εσωτερικό της Ε.Ε. με αντάλλαγμα τα δικαιώματα εξόρυξης στην Ελληνική ΑΟΖ(μελλοντικά) και στην Κυπριακή που πραγματοποιούνται ήδη καθώς επίσης και καίρια εξοπλιστικά προγράμματα όπως οι Belh@ra για την Ελλάδα και οι Exocet για την Κύπρο μαζί με την υποστήριξη των γαλλικών συστημάτων σε Εθνική Φρουρά και Ελληνικό Στρατό.

Οι κινήσεις της Τουρκίας στη Λιβύη έχουν θορυβήσει ακόμα περισσότερο τους Γάλλους οι οποίοι θεωρούν ότι η Τουρκία πλέον δεν είναι ένα κράτος συνεννόησης αλλά ένα συνεχούς επέκτασης. Οι κινήσεις της Τουρκίας στη Λιβύη όπου θέλουν να εγκαταστήσουν αεροπορική και ναυτική βάση καθώς επίσης και η μεταφορά μπροστά στα μάτια όλων, χιλιάδων μισθοφόρων και οπλισμού ενώ υπάρχει εμπάργκο από Ευρωπαϊκή Ένωση και Ο.Η.Ε. έχει θορυβήσει σφόδρα τους Γάλλους οι οποίοι βλέπουν Οθωμανική λαίλαπα στο σύνολο της βόρειας Αφρικής, αν οι Τούρκοι πετύχουν στη Λιβύη.

Με μοχλό τη μουσουλμανική Αδελφότητα η Τουρκία μετά τη Λιβύη θα προσπαθήσει να ανατρέψει το καθεστώς Σίσι ή στην καλύτερη να θέσει μέσω εμφύλιων ταραχών την Αίγυπτο εκτός παιχνιδιού ενώ θα προωθήσει την ατζέντα της στην Τυνησία και την Αλγερία. Η Γαλλία που πολεμά τους ισλαμιστές της Boko Haram η οποία έχει συνταχθεί με το ISIS, στο Μάλι και τη Νιγηρία θα αντιμετωπίσει καίρια προβλήματα άμεσα μετά την επικράτηση της Τουρκίας στη Λιβύη και την κατασκευή των βάσεών της.

Είναι γνωστό στους κόλπους των Γάλλων ηγετών ότι η Τουρκία υποθάλπει τα απομεινάρια του ISIS, ενώ ενισχύει με οπλισμό τη Boko Haram η οποία προκαλεί αιματοκύλισμα στους “άπιστους” πληθυσμούς της υποσαχάριας Αφρικής.






Οι Γάλλοι δε θέλουν να διακινδυνέψουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή και σκέφτονται, βάσιμα, ότι αν η Τουρκία αποκτήσει αεροπορική βάση στην Al Watiya της δυτικής Λιβύης, θα μεταφέρει από εκεί με πτήσεις οπλισμό και τζιχαντιστές στη Νιγηρία για το Τζιχάντ της Boko Haram. Το χάος που θα επακολουθήσει θα είναι άνευ προηγουμένου στην περιοχή και θα το εκμεταλλευτούν αργότερα οι τουρκικές κατασκευαστικές ενώ θα ακολουθήσει και ο εκτουρκισμός των δυνάμεων αυτών και των πληθυσμών οπότε η Τουρκία θα πατήσει γερά πόδι στην κεντρική Αφρική.

Για το λόγο αυτό η Γαλλία είναι και η πρώτη που συμμετείχε στην επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο στη Λιβύη και η φρεγάτα τους στοχοποιήθηκε 3 φορές από τις τουρκικές φρεγάτες όταν επιχείρησε νηοψία στο εμπορικό CIRKIN. Οι Γάλλοι θεώρησαν το γεγονός απαράδεκτο αφού οι Τούρκοι χρησιμοποιούσαν τα IDs του ΝΑΤΟ και γι αυτό χρησιμοποίησαν σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας στην επίσημη ανακοίνωσή τους.

Ταυτόχρονα δήλωσαν ότι θα στείλουν ακόμα ένα πλοίο για την επιβολή του εμπάργκο ενώ και η Ελλάδα θα στείλει, όπως λέγεται, ακόμα μία φρεγάτα έτσι ώστε να ισορροπήσει το τουρκικό αριθμητικό πλεονέκτημα σε πλοία στην περιοχή και να μπορέσουν να εκτελέσουν κανονικά νηοψίες. Τα Rafale από τις βάσεις της νότιας Γαλλίας έχουν εκτελέσει δεκάδες πτήσεις με προορισμό τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λιβύης μέσω εκτέλεσης εναέριου ανεφοδιασμού σε ασκήσεις προσβολής και κάλυψης μάλλον των πλοίων της που πλέουν στην περιοχή. Μην ξεχνάμε ότι τα Rafale μπορούν να φέρουν και αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet.




Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να σταθεί με τη Γαλλία ακόμα πιο έντονα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ ενώ η σύμπραξη για την επιχείρηση “Ειρήνη” με το Γαλλικό Ναυτικό θα επιφέρει ίσως και την πολυπόθητη εφαρμογή του αφού η Ιταλία κάνει τα στραβά μάτια στην Τουρκία μην υπολογίζοντας ίσως τον κίνδυνο που έρχεται αν επικρατήσει η Τουρκία στη Λιβύη. Η Ελλάδα οφείλει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο με τη Γαλλία ώστε να προετοιμαστεί κατά της Τουρκίας.




Δημοσίευση σχολίου