BREAKING NEWS

Έξαλλη η Τουρκία με την ΕΕ

 


Έντονη ήταν η αντίδραση της Άγκυρας στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία πουν εγκρίθηκε χθες Πέμπτη στο Στρασβούργο.

Με σχετική του ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών «καταδικάζει απόλυτα τη μη δεσμευτική πρόταση που υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο (ΕΚ) κατά της Τουρκίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”», ενώ σημειώνει πως «αυτή η απόφαση που αναμφίβολα υπαγορεύεται από την “ελληνοκυπριακή διοίκηση” (Κυπριακή Δημοκρατία), δείχνει για άλλη μια φορά πόσο προκατειλημμένη είναι η Ευρωβουλή στο Κυπριακό».

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται:

«Απορρίπτουμε πλήρως το μη δεσμευτικό ψήφισμα που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για τη χώρα μας και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ).

Υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση της προεδρίας της ΤΔΒΚ για το ζήτημα αυτό.

Αυτή η απόφαση, η οποία αναμφίβολα υπαγορεύεται από την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου έδειξε για άλλη μια φορά πόσο απομακρυσμένο από την πραγματικότητα και προκατειλημμένο είναι το ΕΚ ως προς το Κυπριακό. Εάν διατηρήσουν αυτή την προσέγγιση και νοοτροπία, δεν είναι δυνατόν τα όργανα της ΕΕ να συμβάλουν εποικοδομητικά στην επίλυση του Κυπριακού.

Το να καθίστανται οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ όμηροι των κυπριακών συμφερόντων αυτό δεν εξυπηρετεί ούτε το γενικό συμφέρον της ΕΕ ούτε την επίλυση του Κυπριακού ούτε βελτιώνει τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Καλούμε το ΕΚ και την ΕΕ να αντιμετωπίσουν τις πραγματικότητες στο νησί της Κύπρου, να λάβουν υπόψη την παρουσία του τουρκοκυπριακού λαού και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΕΕ έναντι των Τουρκοκυπρίων τον Απρίλιο του 2004.

Η Τουρκία, θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, χωρίς να υποκύπτει σε καμία απειλή και εκβιασμό, αλλά την ίδια στιγμή θα συνεχίσει τις προσπάθειες διαλόγου και διαπραγμάτευσης».


Με συντριπτική πλειοψηφία «πέρασε» το ψήφισμα

Αξίζει να σημειωθεί πως το επίμαχο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση στα Βαρώσια και τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας με τα ψηφίσματα 500 και 2483 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίθηκε με 631 «υπέρ», 59 απείχαν, ενώ μόλις τρία άτομα καταψήφισαν.

To ψήφισμα «καταδικάζει τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στα Βαρώσια», ζητά από την κυβέρνηση της Τουρκίας «να αντιστρέψει την απόφαση αυτή και να αποφύγει μονομερείς ενέργειες», καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «να διατηρήσει την ενοποιημένη του θέση έναντι των μονομερών και παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, να αναλάβει δράση και να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις ως απάντηση στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας», υπενθυμίζει ότι περαιτέρω κυρώσεις «μπορούν να αποφευχθούν μόνο μέσω διαλόγου, ειλικρινής συνεργασίας και συγκεκριμένης προόδου επί του εδάφους» και ζητεί «να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».

Νωρίτερα, με ευρεία πλειοψηφία (440 ψήφοι υπέρ, 193 κατά) είχε «περάσει» τροπολογία που κατέθεσε η ελληνική και η κυπριακή αντιπροσωπεία του ΕΛΚ, με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά (και περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο ψήφισμα), η οποία καλούσε «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία ως απάντηση στις παράνομες δραστηριότητές της».

(reader.gr)

Δημοσίευση σχολίου