BREAKING NEWS

Επίδομα γέννησης: Πράσινο φως για την πληρωμή από τον ΟΠΕΚΑ

 




Ειδικότερα στις 31 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν στις 30 Οκτωβρίου οι δικαιούχοι που εγκρίθηκε η αίτηση τους μέχρι 30 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Το επίδομα καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ. Η πρώτη δόση καταβάλλεται τον επόμενο μήνα από την γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού και η δεύτερη δόση μετά από πέντε μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού. Έτσι όσοι πληρωθούν στις 31 Δεκεμβρίου την πρώτη δόση θα πληρωθούν την δεύτερη δόση στις 30 Απριλίου του 2021.

Η αίτηση υποβάλλεται εντός προθεσμίας τριών μηνών από τη γέννηση του παιδιού. Ωστόσο για το τρέχον έτος αποφασίστηκε.

ότι εφόσον για διαφορετικούς λόγους δεν πρόλαβαν να υποβάλουν την σχετική αίτηση ή δεν την υπέβαλαν οριστικά έως και τις 26.11.2020, έχουν πλέον μια δεύτερη ευκαιρία ως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να τους χορηγηθεί το επίδομα γέννησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν.4756/2020 (ΦΕΚ 235 Α) οι δυνητικοί δικαιούχοι του επιδόματος γέννησης που έχασαν την τρίμηνη προθεσμία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος, όσοι δημιούργησαν αίτηση μέχρι τις 26-11-2020, αλλά δεν την υπέβαλαν οριστικά και έληξε πριν την εν λόγω ημερομηνία η τρίμηνη προθεσμία υποβολής της, καθώς και όσοι από τους υποψήφιους δικαιούχους υπέβαλαν αίτηση και τους ζητήθηκε μέσω της εφαρμογής η προσκόμιση ως τις 26-11-2020 σε Κέντρο Κοινότητας ή Δήμο συμπληρωματικών δικαιολογητικών, προκειμένου να διεξαχθεί ο έλεγχος και να οριστικοποιηθεί η υποβολή αίτησης και έχασαν την προθεσμία, θα πρέπει να προβούν στην υποβολή της έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 προκειμένου να τους χορηγηθεί το επίδομα.

Σημειώνεται ότι στο άνω δεξιό μέρος της ηλεκτρονικής αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης που υποβάλλεται στη διεύθυνση https://epidomagennisis.gr εμφανίζεται η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης αμέσως μετά την εισαγωγή των στοιχείων που ζητούνται για το επιδοτούμενο νεογέννητο.

Γενικές πληροφορίες για το Επίδομα Γέννησης στη σελίδα του ΟΠΕΚΑ: https://opeka.gr/epidoma-gennisis

Το παιδί πρέπει να έχει γεννηθεί εν ζωή στην Ελλάδα από 1-1-2020, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 40.000,00 ευρώ, η μητέρα του παιδιού ή το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του να μένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και να έχει την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη ή του ομογενούς αλλοδαπού ή του Ευρωπαίου πολίτη ή του πολίτη κράτους του ΕΟΧ ή πολίτη τρίτης χώρας που διαμένει στην Ελλάδα συνεχώς από το 2012 και εντεύθεν καθώς και να υποβληθεί αίτηση για τη χορήγηση του εντός τριμήνου από τη γέννηση. Από το έτος 2024 και εντεύθεν, ο πολίτης τρίτης χώρας απαιτείται να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια.

Η μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα αποδεικνύεται από τη υποβολή δήλωση φορολογίας εισοδήματος- Ε1 του δικαιούχου για το προηγούμενο της γέννησης φορολογικό έτος και τη σχετικώς εκδοθείσα Πράξη Διοικητικού/Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου, εκτός εάν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος προκύπτει από τα στοιχεία του Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος μεταγενέστερη της ανωτέρω δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μεταβολή της κατοικίας του.

dikaiologitika.gr


Δημοσίευση σχολίου