BREAKING NEWS

Σε ένα μήνα το έκτακτο επίδομα 400 ευρώ σε επιστήμονες

 


Πρόκειται για την οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ που θα δοθεί μέσω του ΟΑΕΔ σε περίπου 100.000 επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Δικαιούχοι είναι γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, οδοντίατροι, κτηνίατροι, οικονομολόγοι, γεωτεχνικοί, μηχανικοί, λογιστές. Για να λάβουν το επίδομα 400 ευρώ θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια με βάση τα εισοδήματα Απρίλη-Δεκέμβρη 2020. Συγκεκριμένα κάθε επιστήμονας θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει πληγεί από την πανδημία με βάση τα εισοδήματα τους. Ωστόσο το ποσό που θα διατεθεί δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 50 εκ ευρώ γι αυτό θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται η σχετική Υπουργική Απόφαση που θα καθορίσει τα κριτήρια, το εύρος των δικαιούχων και το ύψος της έκτακτης ενίσχυσης, την οποία ο ΟΑΕΔ θα αναλάβει να υλοποιήσει άμεσα.

Το επίδομα θα δοθεί σε δικηγόρους, μηχανικούς, οδοντίατρους, γεωτεχνικούς, λογιστές, οικονομολόγους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές, οικονομολόγοι και κτηνίατροι. Την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση δικαιούνται μόνο όσοι έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Απριλίου - Δεκεμβρίου 2020 στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του Υπουργείου Οικονομικών, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

Η πλατφόρμα για το επίδομα αναμένεται να ανοίξει τέλος Ιανουαρίου και ο στόχος είναι η ενίσχυση να δοθεί το αργότερο στα τέλη του Φεβρουαρίου 2021. 
Εκτός επιδόματος μένουν οι έμμισθοι επιστήμονες, προκειμένου να ενισχυθούν οι νέοι με δραστηρότητα έως 5 έτη και όσοι πλήττονται επαγγελματικά.

Υπενθυμίζεται πως το επίδομα που θεσπίστηκε στον πρόσφατο νόμο 4756/2020 «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων ομάδων και άλλες κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις» αφορούσε στην αρχή μόνο τους δικηγόρους, ενώ στην πορεία προστέθηκαν κι άλλοι επιστημονικοί κλάδοι που ήταν δικαιούχοι του επιδόματος τηλεκατάρτισης των 600 ευρώ την περασμένη άνοιξη.

Οι δαπάνες που προκαλούνται από την καταβολή της ενίσχυσης καλύπτονται από τον κλάδο του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων, δηλαδή από τις δικές τους εισφορές για τον κλάδο ανεργίας.

Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, δεν θα έχει καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά και δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

dikaiologitika.gr

Δημοσίευση σχολίου