BREAKING NEWS

Η Λεπέν έρχεται και πάλι στο προσκήνιο στη Γαλλία – Συγκρούεται με Υπουργούς του Μακρόν για το Ισλάμ

 


Τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν σε μια τηλεμαχία, που σηματοδοτεί την ανεπίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2022 .


Για τους πολιτικούς παρατηρητές το ντιμπέιτ είχε ιδιαίτερη σημασία μετά την καταστροφική εμφάνιση προ τετραετίας της Λεπέν σε μια τηλεμαχία απέναντι στον Εμανουέλ Μακρόν, που κατάφερε καίριο πλήγμα στις προεδρικές της φιλοδοξίες. Η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού πασχίζει έκτοτε να αποκαταστήσει την τρωθείσα αξιοπιστία της, αν και πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εξασφαλίζει σχετικά υψηλά ποσοστά αποδοχής.

Το ντιμπέιτ της Λεπέν με τον Νταρμανέν, που προβλήθηκε από το κρατικό δίκτυο France 2, έγινε σε μια περίοδο που η Γαλλική Εθνοσυνέλευση μελετά ένα νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του ισλαμικού εξτρεμισμού στον απόηχο των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα. Ο υπουργός Εσωτερικών υπερασπίστηκε της κυβερνητικής γραμμής των αυστηρότερων ελέγχων σε θρησκευτικές οργανώσεις, ώστε να μην τις αλώσουν εξτρεμιστές, του περιορισμού των δυνατοτήτων της κατ’ οίκον εκπαίδευσης των παιδιών και μιας περιορισμένης επέκτασης του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους με την απαγόρευση σε δημοσίους υπαλλήλους να φορούν συγκεκριμένα θρησκευτικά σύμβολα, όπως η ισλαμική μαντήλα. Ειδικά το τελευταίο θέμα προκαλεί εντάσεις στη Γαλλία με τον Νταρμανέν να προσέχει ιδιαίτερα τα λόγια του για να μη δώσει τροφή σ’ εκείνους που επικρίνουν την κυβέρνηση Μακρόν ότι στιγματίζει τον μουσουλμανικό πληθυσμό της χώρας.


Η Λεπέν, που κάνει όνειρα για δυναμικό comeback, ενόψει των προεδρικών του ερχόμενου έτους τάχθηκε υπέρ αυστηρότερων περιορισμών όσον αφορά τη χρήση δημοσίως θρησκευτικών συμβόλων με τον ΥΠ ΕΣ να απαντά ότι «δεν θα υπάρξει αστυνομία για την ενδυμασία. Υπάρχουν κάποιες γυναίκες στη Γαλλία που φορούν μαντίλα και το κάνουν ελεύθερα. Υπάρχουν και γυναίκες που καταπιέζονται από το σύζυγο, τον πατέρα, τον αδελφό, την κοινότητά τους και πρέπει να προστατευτούν». Αλλά «είναι καλύτερο να αντιμετωπίσουμε τους άνδρες που δημιουργούν την πίεση στην κοινότητα», τόνισε.

Κορώνες της Λεπέν
Η Λεπέν κατηγόρησε την κυβέρνηση Μακρόν ότι δεν αντιμετωπίζει κατά μέτωπο το εξτρεμιστικό Ισλάμ, περιορίζοντας αντίθετα τις θρησκευτικές ελευθερίες για όλους. «Περιορίζετε τις ελευθερίες όλων προσπαθώντας να τροποποιήσετε τις ελευθερίες λίγων Ισλαμιστών», είπε, αναφερόμενη ειδικά στα μέτρα για τις θρησκευτικές οργανώσεις και την κατ’ οίκον εκπαίδευση. Τον περασμένο μήνα η ακροδεξιά πολιτικός παρουσίασε το δικό της σχέδιο για την αντιμετώπιση του ισλαμισμού, τασσόμενη υπέρ πολύ σκληρότερων μέτρων όπως η γενική απαγόρευση της μαντίλας σε δημόσιους χώρους.

Αν και η Λεπέν εμφανίστηκε άνετη στην υπεράσπιση των παραδοσιακών της θέσεων, περιλαμβανομένου του μεταναστευτικού, εμφανίστηκε πιο διστακτική στην προπάσπιση των θέσεων του κόμματός της στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Ο Νταρμανέν την κατηγόρησε για ασυνέπεια επειδή δεν στηρίζει ορισμένα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση του θρησκευτικού εξτρεμισμού, βάλλοντας κατά της αξιοπιστίας της ως πιθανής ηγέτιδας της χώρας. Ωστόσο, ορισμένοι κατηγόρησαν τον υπουργό του Μακρόν ότι συναινώντας στην τηλεμαχία με την Λεπέν σε ώρα υψηλής τηλεθέασης, τη νομιμοποίησε ως κορυφαία αντίπαλο του Γάλλου Προέδρου.

Ενόψει των περιφερειακών εκλογών του Ιουνίου και των προεδρικών τον Απρίλιο του 2022 τα τηλεοπτικά ντιμπέιτ αποκτούν μεγαλύτερη απ’ ό,τι συνήθως σημασία, αφού οι περιορισμοί για την πανδημία του κορωνοϊού εγείρουν εμπόδια στις πιο παραδοσιακές μεθόδους προεκλογικής καμπάνιας. Αν και ο Μακρόν δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει ότι θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, οι συνεργάτες έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν την εκστρατεία του, την ώρα που τα παραδοσιακά κόμματα της Δεξιάς και της Αριστεράς δεν έχουν ακόμη επιλέξει υποψηφίους.


(iefimerida)

Δημοσίευση σχολίου