BREAKING NEWS

Σε 6 δόσεις οι εισφορές ΕΦΚΑ για τους επαγγελματίες με παράλληλη απασχόληση

 


Σε έξι δόσεις θα πρέπει να καταβάλλουν, των παράλληλα ασφαλισμένων ελευθέρων επαγγελματιών, τα χρεωστικά υπόλοιπα τα οποία θα προκύψουν από την εκκαθάριση των εισφορών τους για το 2020. Η 1η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τέλη Απριλίου, ενώ η 6η το Σεπτέμβριο του 2021.

Η εκκαθάριση αυτή αφορά τις εισφορές των μισθωτών οι οποίοι ασκούσαν παράλληλα ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα το 2020, δηλαδή είχαν «μπλοκάκι», ήταν μέλη εταιρειών ή ήταν ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων.

Ειδικότερα στην υπουργική απόφαση που πήρε ΦΕΚ σημειώνεται ότι σε περίπτωση παράλληλης άσκησης πολλαπλών μη-μισθωτών δραστηριοτήτων ο ασφαλισμένος οφείλει να καταβάλει μία εισφορά, η οποία αντιστοιχεί στην κατά το άρθρο 36 του ν. 4387/2016 ελάχιστη εισφορά επί παράλληλης άσκησης πολλαπλών μη-μισθωτών δραστηριοτήτων ή στην επιλεγείσα από τον ίδιο ασφαλιστική κατηγορία, εφόσον η τελευταία είναι μεγαλύτερη.



Για τον προσδιορισμό και την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών σε περιπτώσεις ασφαλισμένων που ασκούν μισθωτή και μη-μισθωτή απασχόληση λαμβάνονται υπόψη οι υποβαλλόμενες από τον εργοδότη μηνιαίες Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ), συμπεριλαμβανομένων αυτών που υποβάλλονται για τους ασφαλισμένους του π. NAT, και η ελάχιστη εισφορά επί παράλληλης άσκησης μισθωτών και μη-μισθωτών δραστηριοτήτων ή η επιλεγείσα από τον ίδιο ασφαλιστική κατηγορία, εφόσον η τελευταία είναι μεγαλύτερη.

Ο προσδιορισμός των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών για τη μη-μισθωτή απασχόληση των προσώπων του άρθρου αυτού πραγματοποιείται μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής ΑΠΔ.

Πιστωτικό Υπόλοιπο δημιουργείται σε περίπτωση που από τη διαδικασία εκκαθάρισης προκύπτει ότι έχει καταβληθεί ποσό υπέρτερο της κατά το νόμο ελάχιστης ή της επιλεγείσας από τον ασφαλισμένο ασφαλιστικής κατηγορίας, εφόσον η τελευταία είναι μεγαλύτερη, με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 1 της παρούσας.

Το επιπλέον ποσό επιστρέφεται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 104 του ν. 4387/2016 στους δικαιούχους.

Χρεωστικό Υπόλοιπο δημιουργείται σε περίπτωση που μετά την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών προκύπτει ότι δεν έχει καταβληθεί η κατά το νόμο ελάχιστη ή η επιλεγείσα από τον ασφαλισμένο ασφαλιστική κατηγορία, εφόσον η τελευταία είναι μεγαλύτερη.

Η διαφορά αυτή καταλογίζεται στον ασφαλισμένο για τον αντίστοιχο Κλάδο Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ.

Για τους μη-μισθωτούς ασφαλισμένους με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, μέχρι τη λήψη στοιχείων εισφορών μισθωτής απασχόλησης, αναστέλλεται η έκδοση ειδοποιητηρίου ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτού.

Για την αναστολή λαμβάνεται υπόψη η αίτηση - δήλωση του ασφαλισμένου, η οποία υποβάλλεται μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ.

Σε περίπτωση που κατά τη λήψη των στοιχείων εισφορών μισθωτής απασχόλησης διαπιστωθεί η μη υποβολή ΑΠΔ και κατά συνέπεια η μη ύπαρξη μισθωτής απασχόλησης, θα αναζητούνται οι αντίστοιχες εισφορές μη μισθωτού της κατηγορίας κατάταξής του.

dikaiologitika.gr

Δημοσίευση σχολίου