BREAKING NEWS

Τι ζητάει τώρα ο ΟΗΕ μετά την επιβολή της εκεχειρίας στη Γάζα;

 


Μετά τα “τραύματα” του τέταρτου πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ,

ο ΟΗΕ ζήτησε χθες Κυριακή να ξεκινήσει “μια πραγματική” πολιτική διαδικασία για να διευθετηθούν οι αιτίες της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης παράλληλα με την ανοικοδόμηση της Γάζας, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα σύρραξη.

Την ώρα που οι δημόσιες υπηρεσίες στη Λωρίδα της Γάζας μαζεύουν τα συντρίμμια και οι έμποροι και οι κάτοικοι εκτιμούν τις καταστροφές που προκάλεσαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, μια αποστολή του ΟΗΕ βρίσκεται στον παλαιστινιακό θύλακα για να αποτιμήσει τις ζημιές των 11 ημερών πολέμου.

Όμως πέρα από τα χιλιάδες σπίτια που καταστράφηκαν και τους δρόμους και τις υποδομές που υπέστησαν ζημιές, προκύπτει και το ζήτημα των ψυχικών τραυμάτων λόγω της σύγκρουσης αλλά και του μέλλοντος της Γάζας και της Παλαιστίνης εν γένει.

Η Λωρίδα της Γάζας ελέγχεται από το 2007 από το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς. Πρόκειται για έναν θύλακα με ενδημική ανεργία και φτώχεια όπου ζουν δύο εκατομμύρια άνθρωποι, θέατρο τεσσάρων πολέμων μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ από το 2008. Το Ισραήλ αποσύρθηκε από τη Γάζα το 2005 έπειτα από περίπου 40 χρόνια κατοχής, όμως επέβαλε στον θύλακα πλήρη αποκλεισμό.

Στη διάρκεια της πιο πρόσφατης σύρραξης σκοτώθηκαν 248 Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων 66 παιδιά. Στο Ισραήλ από τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον θύλακα σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, μια έφηβη και ένας στρατιώτης.

“Ανοικοδόμηση, καταστροφή”

“Δεν μπορούμε απλώς να ακολουθήσουμε μια προσέγγιση ανοικοδόμησης (…) διότι καταντά ένα σισύφειο έργο: ανοικοδόμηση, καταστροφή, ανοικοδόμηση, καταστροφή”, δήλωσε ο Φιλίπε Λατσαρίνι επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

“Πρέπει να συνοδεύεται από μια πραγματική πολιτική διαδικασία”, εκτίμησε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποφευχθεί “μια εικονική κανονικότητα” στη Γάζα, όπου οι κάτοικοι και κυρίως οι νέοι θα εξαρτώνται από την βοήθεια, χωρίς να έχουν μέλλον, “μέχρι την επόμενη έξαρση της βίας”.

Εξ ου και η σημασία του να αντιμετωπιστούν “τα βαθύτερα αίτια” της σύγκρουσης που διαρκεί εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια, συνέχισε ο Λατσαρίνι, η υπηρεσία του οποίου απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση έκτακτης βοήθειας 38 εκατομμυρίων δολαρίων για τη Γάζα.

“Οι κάτοικοι της Γάζας είναι πιο τραυματισμένοι από ποτέ” και αυτό “πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη”, δήλωσε η Λιν Χέιστινγκς, συντονίστρια ανθρωπιστικής βοήθειας για τα Παλαιστινιακά Εδάφη, η υπηρεσία της οποίας έχει μετρήσει μέχρι στιγμής χίλια καταστήματα και σπίτια “εντελώς κατεστραμμένα”.

Η εκεχειρία, που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή έπειτα από μεσολάβηση της Αιγύπτου, δεν προβλέπει κανέναν όρο για αναστολή των μαχών ούτε κανένα σχέδιο για την ανοικοδόμηση. Μια αιγυπτιακή αντιπροσωπεία βρίσκεται στη Γάζα για να συνομιλήσει με τη Χαμάς.


Δημοσίευση σχολίου