BREAKING NEWS

Καιρός: Τι είναι ο αεροχείμμαρος που θα φέρει πολικό ψύχος - Χιόνια ακόμα και στην Αττική

 




Στην «κατάψυξη» από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες η χώρα καθώς ο αεροχείμμαρος που θα μείνει στα μέρη μας μέχρι και την επόμενη εβδομάδα φέρνει μαζί του πολικές θερμοκρασίες και χιόνια ακόμα και στην Αθήνα.

Με άγριες διαθέσεις ξεκίνησε η αναμενόμενη «εισβολή» ενός αεροχειμμάρου στην Ελλάδα που θα θυμίσει σε όλους μας τι σημαίνει... χειμώνας! Ήδη η πτώση της θερμοκρασίας είναι αισθητή και θα γίνει ακόμα πιο αισθητή στη διάρκεια της ημέρας. Ο συγκεκριμένος αεροχείμμαρος θα φέρει μαζί του διπλή ψυχρή εισβολή. Η πρώτη που έχει ήδη ξεκινήσει και η δεύτερη που θα αρχίσει από αργά την Παρασκευή, θα ενταθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα και δείχνει να «αντέχει» μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας με τσουχτερό κρύο, πολικές θερμοκρασίες και χιόνια που θα φτάσουν ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας!

Η ΕΜΥ επεσήμανε ότι είναι ακόμη νωρίς να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι παράμετροι της επερχόμενης σημαντικής μεταβολής του καιρού, η οποία θα προκληθεί λόγω της κίνησης του ανώτερου χαμηλού που κατέρχεται νοτιότερα (του αεροχειμμάρου, δηλαδή) και μεταφέρει αέριες μάζες πολικής προέλευσης προς την περιοχή μας.

Είναι ενδεικτικό πως ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, προειδοποίησε ότι αν οι προγνώσεις ακολουθήσουν την πορεία που υπάρχει μέχρι σήμερα, θα υπάρξουν προβλήματα.
Τι είναι ο αεροχείμμαρος που θα φέρει πολικό ψύχος

Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Η κίνηση του αεροχειμάρρου καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

Τις τελευταίες ημέρες ο πολικός αεροχείμαρος, κατευθυνόμενος από τον Καναδά προς την Ευρώπη, έχει εκτοπιστεί βορειότερα από την μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη πεδίου υψηλών πιέσεων στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, όπου επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, ανομβρία και κατά διαστήματα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Ανατολικότερα ωστόσο, στην περιοχή της Σκανδιναβίας και της Δυτικής Ρωσίας, ο αεροχείμαρρος στρέφεται προς νότο, μεταφέροντας ψυχρές αέριες μάζες κατά κύματα νοτιότερα, μοτίβο που αναμένεται να διατηρηθεί.
Αναλυτική πρόγνωση για σήμερα

Σε ότι αφορά τη σημερινή πρόγνωση του καιρού, τα βασικά της χαρακτηριστικά θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας και οι τοπικές βροχές στα ανατολικά και νότια πεδινά, ενώ πρόσκαιρες χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά της Ανατολικής Στερεάς και τα ορεινά της Κρήτης. Πιο αναλυτικά, σήμερα Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022, στα κεντρικά και νότια τμήματα του Αιγαίου, την Ανατολική Στερεά και την Κρήτη αναμένονται αρχικά τοπικές βροχές στα πεδινά. Τοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά της Ανατολικής Στερεάς και στα ορεινά της Κρήτης. Στην Ανατολική Στερεά πρόσκαιρα οι ασθενείς χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες είναι πιθανό να εκδηλωθούν και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο πάνω από τα 300-400 μέτρα. Βελτίωση του καιρού αναμένεται σε αυτές τις περιοχές μετά το μεσημέρι. Τις απογευματινές ώρες τοπικές βροχές είναι πιθανό να εκδηλωθούν σε τμήματα της Πελοποννήσου. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -10 έως 5 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -12 έως 8, στην Ήπειρο από -10 έως 11 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -8 έως 7, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -8 έως 13, στα νησιά του Ιονίου από 1 έως 11 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -2 έως 6 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από -1 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι αρχικά βόρειοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο και ανατολικοί έως 4 μποφόρ στο Ιόνιο με σταδιακή εξασθένηση. Από τις απογευματινές ώρες οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα στραφούν σε νότιους με εντάσεις έως 3 μποφόρ.

Στην Αττική, σύμφωνα με την υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένουμε αρχικά νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές και πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά. Πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες είναι πιθανό οι ασθενείς χιονοπτώσεις να εκδηλωθούν και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο πάνω από τα 300-400 μέτρα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί-βόρειοι με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 8 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 3 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από -1 έως 6 βαθμούς.


Δημοσίευση σχολίου