BREAKING NEWS

Επίδομα παιδιού: Το χαρτί από το σχολείο και η αλλαγή που έρχεται στην πληρωμή

 


Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη πληρωμή για το επίδομα παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ.


Την τελευταία μέρα του μήνα αναμένεται να πληρωθεί η πρώτη δόση του 2024 για το επίδομα παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ. Η πλατφόρμα του Α21 θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 29/3 όπου θα κλείσει για λίγες μέρες. Για δεύτερη χρονιά ισχύει η υποχρέωση για την φοίτηση τέκνων προκειμένου οι γονείς να λάβουν το επίδομα παιδιού.

Υποχρεωτική φοίτηση ως ένα από τα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν από τους δικαιούχους για το επίδομα παιδιού αλλά και οι προπληρωμένες κάρτα που θα εισάγει η κυβέρνηση για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.

Στις 29 Μαρτίου αναμένεται να πληρωθεί η πρώτη δόση για το επίδομα παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ. Ταυτόχρονα, μέχρι σήμερα θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα Α21 για αιτήσεις.

Όπως συνήθως έτσι και αυτό το μήνα, η πληρωμή θα ξεκινήσει από την Πέμπτη 28 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή στις 29 Μαρτίου.

Mέχρι σήμερα το απόγευμα θα παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα για υποβολή αίτησης για χορήγηση του επιδόματος παιδιού (A21) και η πρώτη πληρωμή αναμένεται να γίνει στις 29 Μαρτίου.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, www.idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου, www.opeka.gr με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet.

Σημειώνεται πως το επίδομα παιδιού αφορά περί τις 800.000 οικογένειες με παιδιά και τα ποσά που θα δοθούν θα είναι ίδια με πέρυσι.
Αλλαγή στην αίτηση για το επίδομα παιδιού

Στην αίτηση Α21 πρέπει να καταχωρηθούν απαραιτήτως στα σχετικά πεδία:

τα στοιχεία της Σχολικής Μονάδας,
η Τάξη και ο Αριθμός Μητρώου του τέκνου που φοιτά στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
Εάν διασταυρωθούν όλα τα στοιχεία του/της μαθητή/τριας, η αίτηση μπορεί να προχωρήσει κανονικά.

Εάν δεν διασταυρωθούν εμφανίζεται σχετική επισήμανση και ο αιτών καλείται να επισυνάψει στην ηλεκτρονική αίτηση Α21 το απαραίτητο δικαιολογητικό.

Οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, www.idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου, www.opeka.gr με την χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet.
Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στην αίτηση Α21 έτους 2024 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2022.
Μετά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023.
Για να ολοκληρωθεί η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.
Με προπληρωμένες κάρτα το ΟΠΕΚΑ

Εντός του 2024 δικαιούχοι των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ θα κληθούν να εκδώσουν από τις τράπεζες που έχουν ήδη λογαριασμό την νέα προπληρωμένη κάρτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΚΥΑ που θα εκδοθεί θα ορίζει ότι κάθε δικαιούχους επιδόματος που εντάσσεται στην προπληρωμένη κάρτα θα πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση στην τράπεζα που έχει το λογαριασμό για την έκδοση προπληρωμένης κάρτας χωρίς κανένα κόστος. Συνεπώς, μισό επίδομα θα πληρώνεται στο λογαριασμό που πιστώνεται μέχρι και σήμερα και άρα θα μπορεί να γίνει ανάληψη και το υπόλοιπο 50% θα πραγματοποιείται σε προπληρωμένη κάρτα.

Η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης θα κρατήσει κάποιους μήνες προκειμένου να προλάβουν όλοι οι δικαιούχοι και θα λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου 2024. Από εκεί και πέρα το σύνολο των παροχών θα καταβάλλονται μέσω της προπληρωμένης κάρτας.

Η προπληρωμένη κάρτα εκδίδεται από τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα και στους οποίους οι δικαιούχοι διατηρούν ενεργό λογαριασμό πληρωμών.

Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών χορηγούν την προπληρωμένη κάρτα και παρέχουν την αντίστοιχη υπηρεσία λειτουργίας της προς τους δικαιούχους χωρίς αντάλλαγμα.

Ο χρήστης της κάρτας δικαιούται να αναλαμβάνει ποσό σε μετρητά από τον λογαριασμό του που δεν υπερβαίνει το ήμισυ (1/2) των επιδομάτων που έχει λάβει. – Η χρήση της προπληρωμένης κάρτας επιτρέπεται για συναλλαγές που πραγματοποιούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Το ήμισυ (1/2) του καταβαλλόμενου ποσού κάθε επιδόματος, βοηθήματος, παροχής ή ενίσχυσης δαπανάται αποκλειστικά μέσω χρήσης της προπληρωμένης κάρτας του δικαιούχου για αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών), ή πληρωμές χωρίς επιβάρυνση του δικαιούχου με έξοδα κόστους συναλλαγών τραπεζικής συναλλαγής.

dikaiologitika.gr


Δημοσίευση σχολίου