BREAKING NEWS

ΠΟΜΙΔΑ: Ποιες αλλαγές και ποια λάθη αυξάνουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ 2016






Με πρόσχημα τη μείωση έως και 20% ορισμένων τιμών ζώνης σε διάφορες περιοχές της χώρας, πράγμα που δεν οδηγεί πάντοτε σε μείωση του φορολογικού βάρους του ΕΝΦΙΑ, θεσμοθετήθηκαν οι εξής δυσμενείς αλλαγές του ΕΝΦΙΑ 2016:

1. Κατάργηση της έκπτωσης 20% στο φόρο για τους ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Αυτό σημαίνει αύξηση του φορολογικού τους βάρους κατά 25%.

2. Αύξηση κατά 23% - 25% στους συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου για τα οικόπεδα αυξήθηκαν. Οι νέοι συντελεστές ξεκινούν από 0,0037 ευρώ το τ.μ. για αξία, έως 2 ευρώ το τ.μ και φθάνουν τα 11,25 ευρώ το τ.μ για μοναδιαία αξία 5.000 ευρώ το τ.μ από 9 ευρώ το τ.μ. που ήταν το 2015

3. Μείωση στο αφορολόγητο ορίου του συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ.

4. Νέοι αυξημένοι έως και 200% συντελεστές, από 0,1% για ακίνητα αξίας άνω των 200.000 έως 250.000 ευρώ και φθάνουν σε 1,15% για ακίνητα αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ

5. Επιβολή φόρου 1 ο/οο στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των νομικών προσώπων (εταιρών, σωματείων κλπ.) και αυξήθηκε κατά 10% ο συμπληρωματικό τους φόρος.
Ετσι μικρότερο φόρο μπορεί να ελπίζουν ότι θα καταβάλουν μόνον φορολογούμενοι με περιουσιακά στοιχεία μικρής αντικειμενικής αξίας, και ήδη πολύ μικές φορολογικές υποχρεώσεις, ιδιαίτερα αν η μείωση της τιμής ζώνης τους οδηγεί και σε αλλαγή σε μικρότερο φορολογικό κλιμάκιο του κύριου φόρου του ΕΝΦΙΑ.

Όμως ιδιοκτήτες απρόσοδων ιδιαίτερα ακινήτων (ξενοίκιαστων-οικοπέδων) όπως και επιχειρήσεις, σωματεία ακόμη και φιλανθρωπικού χαρακτήρα, και μάλιστα σε περιοχές όπου δεν έγινε καμιά μείωση στις τιμές ζώνης, με ήδη σημαντικές και δυσβάστακτες υποχρεώσεις, θα δούν το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να αυξάνεται ανεξέλεγκτα, από το συνδυασμό των παραπάνω αλλαγών.

Τα πράγματα θα χειροτερέψουν πολύ περισσότερο αν ο ΕΝΦΙΑ μετατραπεί από το 2017 στον «πολύ δικαιότερο και αναλογικότερο» φόρο που έχει προαναγγείλει ο Αν. Υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης, δηλαδή σε καθαρό ΦΑΠ, με τις νέες αντικειμενικές αξίες και με συντελεστές που θα φτάνουν ακόμη και το 5% ετησίως (!), γιατί αλλοιώς δεν βγαίνει ο λογαριασμός των τρελλών δισεκατομμυρίων που έχουν προγραμματιστεί να εισπραχθούν κάθε χρόνο?

ΤΑ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΑ ΛΑΘΗ ΣΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Ε9 ΠΟΥ «ΦΟΥΣΚΩΝΟΥΝ» ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ:

Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Για μη αναγραφή ή αναγραφή λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

Επιφάνεια και χρόνος κατασκευής: Λάθη στην επιφάνεια και την ηλικία του ακινήτου (ως έτος κατασκευής δηλώνεται το έτος έκδοσης της οικοδομής αδείας).

Επικαρπωτής: Αν το έτος γέννησης του επικαρπωτή έχει συμπληρωθεί με διψήφιο αριθμό, αυτός θεωρείται ως η ηλικία του επικαρπωτή ενώ για μη αναγραφή ή αναγραφή λανθασμένου έτους γέννησης του επικαρπωτή λαμβάνεται το δυσμενέστερο για το φορολογούμενο έτος. Σημειώνεται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο. Αν ο επικαρπωτής έχει περάσει το 80ο έτος της ηλικίας του, τότε ο ίδιος πληρώνει μόνο το 10% του ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στο ακίνητο και ο ψιλός κύριος το υπόλοιπο 90%.

Ημιτελή κτίσματα: Αν δεν έχουν δηλωθεί στο Ε9 χάνεται η έκπτωση του 60%.

Βοηθητικοί χώροι: Τυχόν λανθασμένη δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων έχει σαν αποτέλεσμα να χάνεται η μείωση κατά 90% σε σχέση με το φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Ένα συνηθισμένο λάθος είναι να δηλώνεται ως κύριος χώρος η υπόγεια επιφάνεια ακινήτου ή το πατάρι που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον κύριο χώρο ενός καταστήματος.

Αποθήκες: Δήλωση χώρων που στην οριζόντια ιδιοκτησία εμφανίζονται ως αποθήκη ως επαγγελματικός χώρος. Αυτό συμβαίνει στις περιπτώσεις που το ακίνητο είναι μισθωμένο ως επαγγελματικός χώρος.

Οροφος: Αν δεν έχει συμπλήρωθεί ο αριθμός του ορόφου για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις μεζονετών ως όροφος δηλώνεται ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.

Εμπράγματα δικαιώματα: Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο.

ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ:

Θέση αγροτεμαχίου: Λάθος στον προσδιορισμό της απόστασης αγροτεμαχίων από τη θάλασσα ανεβάζει κατακόρυφα το φόρο. Σε περίπτωση που η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από το νομό, λαμβάνεται η μεγαλύτερη Αρχική Βασική Αξία του νομού για τον κύριο φόρο και κατά περίπτωση η μεγαλύτερη αξία για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων.

Πρόσοψη αγροτεμαχίου: Σε περίπτωση που δεν έχουν συμπληρωθεί τα στοιχεία πρόσοψης του αγροτεμαχίου ή έχουν συμπληρωθεί λανθασμένα θεωρείται ότι το γήπεδο έχει πρόσοψη σε εθνική ή επαρχιακή οδό.

Κτίσματα σε αγροτεμάχιο: Αν έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία που χρεώνεται με διπλάσιο φόρο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αμέσως μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ 2016 η ΠΟΜΙΔΑ θα ανακοινώσει ειδικό ενημερωτικό σεμινάριο για τον τρόπο διόρθωσής τους.

Δημοσίευση σχολίου