BREAKING NEWS

Η σκοτεινή πλευρά για την ορμόνη της ευτυχίας






Την βαθύτερη πλευρά της ορμόνης της επιτυχίας, της σεροτονίνης ανακαλύπτουν οι επιστημονες.
Αναλύοντας την σεροτονίνη, οδήγησε στην παρασκευή σκευασμάτων για την καταπολέμηση της κατάθλιψης όπως το φάρμακο Πρόζακ.
Παρότι, όμως, τα σκευάσματα αυτής της κατηγορίας συνταγογραφούνται και για την καταπολέμηση του άγχους, καθώς ενισχύουν την παρουσία της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, έχουν συχνά μία άκρως παράδοξη παρενέργεια. Σε κάποιες περιπτώσεις, ενίσχυαν το άγχος που ένιωθε ο ασθενής σε σημείο που να κάνει σκέψεις αυτοχειρίας.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη όπου δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature,
διαπιστώνεται οτι η σεροτονίνη έχει και μια σκοτεινή πλευρά.
Οι ερευνητές στις ΗΠΑ έκαναν πειράματα με πειραματόζωα προκαλώντας τους ηλεκτρική εκκένωση στα πέλματα.

Η πρακτική αυτή ενεργοποιούσε την σεροτονίνη σε σημεία το εγκεφάλου που συνδέονται με τη διάθεση και την κατάθλιψη.


Η τεχνική ενίσχυση της δραστηριότητας αυτών των νευρώνων έδειξε να δημιουργεί μεγαλύτερο άγχος στα ποντίκια.
Χρησιμοποιώντας ειδικά όργανα που επέτρεπαν την παρακολούθηση της λειτουργίας του εγκεφάλου των τρωκτικών, οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας χαρτογράφησαν αυτό που οι ίδιοι προσδιόρισαν ως το κύκλωμα της σεροτονίνης που διέπει την εμφάνιση φόβου και άγχους.

Ο συντονιστής της επιστημονικής ομάδας, καθηγητής  Τόμας Κας τόνισε ότι ελπίδα των επιστημόνων είναι να καταφέρουν να βρουν ένα φαρμακευτικό σκεύασμα, το οποίο θα αναστέλλει τη λειτουργία του συγκεκριμένου κυκλώματος.

Μια τέτοια ανακάλυψη φαρμάκου θα μπορεί να χορηγείται στους ανθρώπους που αρχίζουν να παίρνουν αντικαταθλιπτικά όπως το σκευασμά Πρόζακ, έτσι ώστε να ξεπεράσουν  τον επικίνδυνο σκόπελο της πρώτης χρονικής περιόδου.

Παράλληλα ο καθηγήτης Κας εκφράζει οι επιστήμονες τώρα κατανοούν καλύτερα τα δίκτυα του εγκεφάλου που ευθύνονται για το άγχος και τον τρόμο κυρίως στα θηλαστικά.

Οι ερευνητές θα πρέπει να μελετήσουν τώρα κατα πόσο τα ίδια κυκλώματα σεροτονίνης, επηρεάζουν το ίδιο και στον άνθρωπο.

Ο καθηγητής Κας επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι λογικό, καθώς γνωρίζουμε ότι τα αντικαταθλιπτικά χάπια (αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, SSRI) μπορούν να προκαλέσουν άγχος και στον άνθρωπο, καθώς οι περιοχές του εγκεφάλου που δραστηριοποιούνται είναι όμοιες στον άνθρωπο και στα ποντίκια.

Δημοσίευση σχολίου