BREAKING NEWS

Βρέθηκε το γονίδιο που προκαλεί γήρανση






Η χαλάρωση της επιδερμίδας, οι ρυτίδες είναι κάποια απο τα σημάδια των βιολογικών διαδικασιών που σχετίζονται με τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης.
Γιατί όμως σε κάποιους τα σημάδια του χρόνου είναι εμφανές και σε καποιούς άλλους όχι;

Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποιήσαν κατέληξαν ότι η εντύπωση του ηλικιωμένου που φαίνεται μεγαλύτερος από την ηλικία του οφείλεται σε ένα γονίδιο, το MC1R. Οι άνθρωποι που διαθέτουν κάποια από τις ποικίλες μορφές αυτού του γονιδίου μοιάζουν, τουλάχιστον, δύο χρόνια μεγαλύτεροι από ό,τι πραγματικά είναι.

To γονίδιο αυτό διαδραματίζει ρόλο στην εμφάνιση φλεγμονής και στην αποκατάσταση των ζημιών του DNA, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology.

Η Νάνσι Πέντερσεν, καθηγήτρια Γενετικής στο Ινστιτούτου Καρολίνσκα, πιστεύει οτι το γονίδιο αυτό παίζει σημαντικό ρόλο και στην πρόωρη γήρανση. Και επειδή το γονίδιο εμπλέκεται σε αυτές τις διαδικασίες είναι φυσιολογικό να επηρεάζει και την εμφάνισή μας.

Οπως επισημαίνει η Νάνσι Πέντερσεν, όμως, το γονίδιο αυτό δεν αποτελεί ολόκληρο τον μηχανισμό γήρανσης, αλλά είναι ένα συστατικό του στοιχείο. Είναι επίσης ενδιαφέρον να εξακριβωθεί αν το MC1R μπορεί να επηρεαστεί από έναν υγιεινό τρόπο ζωής, όπως και αν το υπερβολικό ηλιακό φως και οι ανθυγιεινές συνήθειες το καθιστούν πιο ενεργό.

Δημοσίευση σχολίου