BREAKING NEWS

Προβλήματα υγείας, κληρονομιά από το DNA των Νεάντερταλ







Όπως έδειξε συγκριτική μελέτη γενετικού υλικού στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ των ΗΠΑ, η υγεία του σύγχρονου ανθρώπου συνεχίζει να επηρεάζει η γενιτική συγγένεια με τον άνθρωπο του Νεάντερταλ.

Η σύγκριση του DNA των Νεάντερταλ με αυτό των σύγχρονων Ευρωπαίων έδειξε ότι ο Νεάντερταλ ευθύνεται για πολλά προβλήματα υγείας του σύγχρονου ανθρώπου, όπως καρδιακά νοσήματα, τον εθισμό στη νικοτίνη, ψυχιατρικές νόσους, όπως την κατάθλιψη, αλλά και την ακράτεια, τους κάλους των ποδιών και τις προκαρκινικές δερματικές κακώσεις.

Η κατάθλιψη και τα δερματικά προβλήματα  που σχετίζονται άμεσα με την έκθεση του ατόμου στον ήλιο, λόγω την έκκριση ωφέλιμης για τη διάθεση αλλά βλαβερής για το δέρμα, σεροτονίνης.

Η μετακίνηση απο το νότιο στο βόρειο ημισφαίριο των  Νεάντερταλ επηρέασε με αυτον τον τρόπο τη γενετική τους σύνθεση, μεταδίδοντας τις ευαισθησίες αυτές και στον σύγχρονο άνθρωπο.


Επίσης, η γενιτική προδιάθεση των Νεάντερταλ για ταχύτερη πήξη του αίματος τους ευνόησε όταν αυτοί μετακινήθηκαν βόρεια, προκειμένου να αναπτύξουν αντοχές σε νέα παθογόνα.
Αυτή όμως η προδιάθεση έχει γίνει επικίνδυνη για τον σύγχρονο άνθρωπο,  ευνοώντας τα εγκεφαλικά και τις καρδιακές παθήσεις.

Πριν από 400.000 χρόνια οι  Νεάντερταλ μετοίκησαν από την Αφρική στην Ευρώπη, καθώς η διασταύρωσή τους με τους Homo sapiens πριν από περίπου 50.000 χρόνια έκανε το γονιδίωμα του σύγχρονου ανθρώπου να εμφανίζει ποσοστό 1,5% με 4% γονιδίων Νεάντερταλ.

Δημοσίευση σχολίου