BREAKING NEWS

Απόφαση σταθμός: Η Γερμανία απαγόρευσε σε Facebook και WhatsApp να μοιράζονται στοιχεία χρηστών





Προκλήθηκαν ποικίλες αντιδράσεις, μόλις ανακοινώθηκε, πριν από ένα μήνα, η συμφωνία του WhatsApp με το Facebook, ώστε η τελευταία εφαρμογή να παίρνει τα στοιχεία των χρηστών της πρώτης. Μέχρι πρόσφατα το WhatsApp υπερηφανευόταν για την κρυπτογράφησή του, που έκανε τις συνομιλίες μεταξύ των χρηστών απόρρητες.

Τις κραυγές αγανάκτησης και αγωνίας, των χρηστών της εφαρμογής, αλλά και όσων στάθηκαν απέναντι σε μια τέτοια κίνηση, φαίνεται πως ασπάστηκε ο επίτροπος προστασίας δεδομένων του Αμβούργου, ο οποίος εξέδωσε εντολή, με την οποία απαγορεύει στο Facebook να μοιραστεί της πληροφορίες των χρηστών του WhatsApp στη Γερμανία.

Όπως διευκρινίζεται αυτοί που «σώζονται» από τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων είναι οι Γερμανοί χρήστες, και όχι όσοι είναι στη Γερμανία. Επιπλέον το Facebook καλείται να διαγράψει τα δεδομένα που έχει λάβει από το WhatsApp πριν από την έκδοση της απόφασης. Κριτήριο, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του επιτρόπου, είναι το γεγονός πως, η συγκεκριμένη συμφωνία, συνήφθη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των χρηστών, που απλά έλαβαν ένα τελεσίγραφο.

Τα δεδομένα μπορούν να διαμοιραστούν, μόνο αν και οι δύο εταιρίες καθορίσουν ένα νομικό πλαίσιο, γύρω από το οποίο, αυτό θα γίνει.

Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρότεινε, ότι οι διεθνείς εταιρείες, θα πρέπει να συμμορφώνονται με την εθνική νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων, εφόσον επεξεργάζονται δεδομένα σε αυτές τις χώρες. Το Facebook εμπορεύεται τις γερμανόφωνες δραστηριότητές του, μέσω θυγατρικής στο Αμβούργο, πράγμα που σημαίνει ότι ο υπεύθυνος προστασίας δεδομένων της πόλης, μπορεί να δώσει σχετικές εντολές στο Facebook, αν και μένει να δούμε αν θα συμμορφωθεί πραγματικά με αυτό.

«Αυτή η διοικητική διαταγή προστατεύει τα δεδομένα των περίπου 35 εκατομμυρίων χρηστών του WhatsApp στη Γερμανία», δήλωσε ο Γιοχάνες Κάσπαρ, ο επίτροπος του Αμβούργου για την προστασία δεδομένων και την ελευθερία της πληροφόρησης. «Πρέπει να είναι δική τους απόφαση (των χρηστών), αν θα συνδέσουν το λογαριασμό τους με το Facebook. Ως εκ τούτου, το Facebook πρέπει να ζητήσει την άδειά τους εκ των προτέρων. Αυτό δεν έχει συμβεί».

Ο κ. Κάσπαρ επεσήμανε ότι πολλοί χρήστες μπορεί να μην είχαν καν δώσει την άδειά τους είτε στο Facebook είτε στο WhatsApp.

«Επιπλέον, υπάρχουν πολλά εκατομμύρια ανθρώπων, των οποίων τα στοιχεία επικοινωνίας, έχουν ανέβει στο WhatsApp από τους προσωπικούς καταλόγους του χρήστη, αν και δεν έχουν σύνδεση με το Facebook ή το WhatsApp», είπε. «Σύμφωνα με το Facebook, αυτό το γιγαντιαίο ποσό δεδομένων δεν έχει ακόμη συλλεχθεί».

«Η απάντηση του Facebook, ότι αυτό απλώς δεν έχουν γίνει προς το παρόν, είναι αιτία ανησυχίας ότι η σοβαρότητα της παραβίασης της προστασίας των δεδομένων θα έχει πολύ πιο σοβαρές επιπτώσεις».


Πηγή

Δημοσίευση σχολίου