BREAKING NEWS

Επικύνδινες για σαλμονέλα οι συσκευασμένες σαλατες



Σύμφωνα με μία νέα μελέτη επιστημόνων στη Βρετανία, στην οποία συμμετείχε και ένας νεαρός Έλληνας ερευνητής, προέκυψε πως οι έτοιμες συσκευασμένες σαλάτες και το σπανάκι που πουλιούνται, αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα μόλυνσης από βακτήριο σαλμονέλα. 

Σύμφωνα με τις εργαστηριακές αναλύσεις, οι χυμοί που εκκρίνονται από τα κομμένα φύλλα λόγω της υγρασίας και των συστατικών τους, αποτελούν τους λόγους για τους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί στον οργανισμό μας το επικίνδυνο αυτό το βακτήριο, το οποίο μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραίο.

Ανακαλύφθηκε επίσης, ότι η παρουσία χυμών κάνει ακόμα πιο επικίνδυνη την σαλμονέλα όπου μπορεί να αυξηθεί έως και δύο χιλιάδες τριακόσιες φορές. 
Επίσης, ακόμη και οι μικροποσότητες του χυμού ακόμα και αν είναι μικρότερες από το 1 διακοσιοστό ενός κουταλιού του γλύκου που διαφεύγουν από τα κομμένα φύλλα της σαλάτας και μένουν μέσα σε πλαστική σακούλα, διευκολύνουν τη σαλμονέλα να πολλαπλασιασθεί, ανεξάρτητα αν η συσκευασία μπει ή όχι στο ψυγείο. 
Ακόμα και αν η ψύξη του ψυγείου βρίσκεται στους 4 βαθμούς Κελσίου και όχι στους 5,2 βαθμούς Κελσίου όπως πίστευαν μέχρι τώρα. 

Η μόλυνση αυτή, μπορεί να προσβάλλει τις σαλάτες και τα λαχανικά από σαλμονέλα, από την επαφή τους με ζώο ή έντομο, από το χώμα, από μολυσμένο νερό, από μολυσμένο εξοπλισμό και από μολυσμένα χέρια εργαζομένων, κατά την κοπή και τη συσκευασία του προϊόντος. 

Συνήθως οι σαλάτες που βρίσκουμε συσκευασμένες, έχουν πλυθεί με χλωριωμένο νερό, το οποίο μειώνει με τη παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών, αλλά δεν τις εξουδετερώνει. 

Οι τροφικές δηλητηριάσεις από σαλμονέλα και κολοβακτηρίδια σε σαλάτες είναι έντονες τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. 

Έτσι λοιπόν οι ερευνητές συνιστούν στους καταναλωτές να αγοράζουν σαλάτες που έχουν κοπεί πρόσφατα και να τις τρώνε την ίδια ημέρα. 

Οι ερευνητές είχαν επικεφαλή τον μικροβιολόγο δρα Πριμρόουζ Φριστόουν του πανεπιστημίου Λέστερ και το διδακτορικό ερευνητή Γιάννη Κουκκίδη. 

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό Εφαρμοσμένης και Περιβαντολογικής Μικροβιολογίας Applied and Environmental Microbiology . 

Ο ελληνικής καταγωγής Κίμωνας Ανδρέας Καρατζάς, Λέκτορας μικροβιολογίας τροφίμων στο Βρετανικό πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, δηλώνει πως οι καταναλωτές, θα πρέπει να προτιμούν τις άκοπες σαλάτες από τις εκ των προτέρων κομμένες.

Δημοσίευση σχολίου