BREAKING NEWS

Ιορδανία και Ισραήλ κατέληξαν σε συμφωνία για την Πλατεία των Τεμένων



Η Ιορδανία, θεματοφύλακας των ιερών τόπων του ισλάμ στην Ιερουσαλήμ, κατέληξε σε μια «συνεννόηση» με το Ισραήλ για τη διευθέτηση της κρίσης στην πλατεία των Τεμενών προτού επιτρέψει την επιστροφή στο Ισραήλ ενός διπλωμάτη που κατηγορείται πως σκότωσε δύο Ιορδανούς, ανέφερε διπλωματική πηγή.
Οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης το 1994.
«Το Αμάν επέτρεψε στον ισραηλινό διπλωμάτη να εγκαταλείψει τη χώρα αφού τον ανέκρινε για το περιστατικό που έλαβε χώρα στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Αμάν την Κυριακή, και αφού κατέληξε σε ‘μια συνενόηση’ με την κυβέρνησή του όσον αφορά το Αλ-Άκσα» στην πλατεία των Τεμενών, τρίτο ιερό τόπο του ισλαμ που βρίσκεται στο κατεχόμενο παλαιστινιακό τμήμα της Ιερουσαλήμ, δήλωσε η πηγή αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η υπόθεση (το περιστατικό στην πρεσβεία) «είναι αυτή την ώρα στα χέρια της αστυνομίας», πρόσθεσε η πηγή αυτή υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η κυβερνητική πηγή πρόσθεσε πως η «συνεννόηση» στην οποία κατέληξαν οι ιορδανικές αρχές «με την ισραηλινή κυβέρνηση αφορά την κατάσταση στην Ιερουσαλήμ και το τέμενος Αλ-Άκσα»∙ δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο βασιλιάς της Ιορδανίας άσκησε πίεση χθες βράδυ στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, να θέσει τέρμα σε όλα τα μέτρα ασφαλείας που λήφθηκαν πρόσφατα στην πλατεία των Τεμενών.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Αμνπτάλα Β’ υπογράμμισε πως «η ανάγκη να εξευρεθεί μια ταχεία διευθέτηση και να εξαλειφθούν οι αιτίες της κρίσης γύρω από το Ευγενές ιερό (την πλατεία των Τεμενών) προκειμένου να διασφαλιστεί η επιστροφή στην κατάσταση που υπήρχε πριν το ξέσπασμά της, και να ανοίξει πλήρως το τέμενος Αλ-Άκσα».
Υπογράμμισε επίσης στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας «την ανάγκη να ακυρωθούν τα ληφθέντα μέτρα (…) και τη σημασία να επιτευχθεί μια συμφωνία για τα μέτρα (ασφαλείας) προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη αυτών των εντάσεων στο μέλλον».
Οι ιορδανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανακοίνωσαν αργά χθες βράδυ πως «ολοκλήρωσαν την έρευνά τους για την υπόθεση της ισραηλινής πρεσβείας» και παρέπεμψαν την υπόθεση στην εισαγγελία.
Οι ιορδανικές αρχές είχαν ζητήσει από το Ισραήλ την άδεια να ανακρίνουν έναν διπλωμάτη της πρεσβείας τους στο Αμάν μετά το περιστατικό στη διπλωματική αντιπροσωπεία.
Σύμφωνα με τις ιορδανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η διένεξη ανάμεσα σε έναν 17χρονο Ιορδανό εργάτη που έκανε εργασίες στο σπίτι του διπλωμάτη εξελίχθηκε σε αντιπαράθεση.
Ο νεαρός άνδρας επιτέθηκε και τραυμάτισε τον υπάλληλο της πρεσβείας, ο οποίος ανταπέδωσε πυροβολώντας τον. Από τους πυροβολισμούς επλήγη επίσης ο ιδιοκτήτης του κτιρίου που βρισκόταν δίπλα του. Οι δυο Ιορδανοί υπέκυψαν λίγο μετά στα τραύματά τους, σύμφωνα με τις ιορδανικές μυστικές υπηρεσίες.



Δημοσίευση σχολίου