BREAKING NEWS

Η Ελβετία σε ρόλο μεσολαβητή μεταξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας





Η Ελβετία προετοιμάζεται να διενεργήσει σαν μεσολαβητής στην επίλυση της πυρηνικής κρίσης στη Βόρεια Κορέα, δήλωσε η πρόεδρος, Ντόρις Λόιτχαρντ, μετά τον συναγερμό που έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες διεθνώς, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες πως ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν φέρεται να προετοιμάζεται για νέα εκτόξευση πυραύλου. Ο πύραυλος δεν αποκλείεται να είναι κλάσης ICBM, αποκαλύπτει το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap.
Η Λόιτχαρντ είπε ότι τα ελβετικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν στη ζώνη οριοθέτησης μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας και ότι η χώρα έχει μακρά ιστορία ουδέτερης διπλωματίας. Αλλά, πρόσθεσε, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης τους.
«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τον ρόλο του... μεσολαβητή», δήλωσε η Ντόρις Λόιτχαρντ σε συνέντευξη Τύπου.
«Ήρθε η ώρα να καθίσουμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι και οι μεγάλες δυνάμεις έχουν ευθύνη».
Η Νότια Κορέα δήλωσε ότι είναι σε συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την ανάπτυξη αεροσκαφών και στρατηγικών βομβαρδισμών στην κορεατική χερσόνησο μετά από τις ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα ίσως εκτοξεύσει περισσότερους πυραύλους μετά την έκτη και μεγαλύτερη πυρηνική δοκιμή που έλαβε χώρα την Κυριακή.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει προγραμματίσει μια δεύτερη έκτακτη συνεδρίαση σε μια εβδομάδα για τη Βόρεια Κορέα έπειτα από την ισχυρή πυρηνική δοκιμή που ανάγκασε τους διπλωμάτες να παλεύουν για το τι πρέπει να γίνει αναφορικά με την επιμονή της Βόρειας Κορέας σε αυτά τα προγράμματα.
Η έκτακτη σύνοδος έρχεται έξι ημέρες μετά την έντονη καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας της «εξωφρενικής» εκτόξευσης πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ πάνω από την Ιαπωνία.
Λιγότερο από ένα μήνα πριν, το συμβούλιο επέβαλε τις αυστηρότερες μέχρι στιγμής κυρώσεις στη Β. Κορέα.
Η Βόρεια Κορέα «υπονομεύει σκόπιμα την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», δήλωσε το συμβούλιο αποδοκιμάζοντας την τελευταία δοκιμή πυραύλων και επαναλαμβάνοντας το αίτημα να σταματήσει η χώρα τα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.
«Δεν είναι επιλογή ο αφανισμός μιας χώρας, της Βόρειας Κορέας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, μετά τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ και την εθνική ομάδα ασφαλείας. «Αλλά όπως είπα, έχουμε πολλούς τρόπους να το κάνουμε, αν χρειαστεί».





Δημοσίευση σχολίου