BREAKING NEWS

Πρώτο βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεων Νότιας και Βόρειας Κορέας

Βόρεια και Νότια Κορέα


Έγινε το πρώτο βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεων Νότιας και Βόρειας Κορέας, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν για τη διεξαγωγή στρατιωτικών συνομιλιών με στόχο να μειωθεί η ένταση στη χερσόνησο.

Οι δύο πλευρές εξέδωσαν ανακοίνωση μετά την πρώτη συνάντηση που είχαν έπειτα από δύο χρόνια.

Νότια και Βόρεια Κορέα συμφώνησαν «να μειώσουν τη στρατιωτική ένταση και να διεξαγάγουν στρατιωτικές συνομιλίες για το θέμα», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, οι Βορειοκορεάτες αθλητές και αξιωματούχοι θα μεταβούν στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στη Νότια Κορέα τον Φεβρουάριο.

Η βορεοκορεατική πλευρά θα στείλει μια αντιπροσωπεία της εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αθλητές, μαζορέτες, μια ομάδα καλλιτεχνών, μια ομάδα επίδειξης Τάε-κβο-ντο και μια υπηρεσία Τύπου, και ο Νότος θα παράσχει υλικό και εγκαταστάσεις
Αποκαταστάθηκε η λειτουργία του «κόκκινου τηλεφώνου»

Από αύριο, Τετάρτη, πρόκειται να επαναλειτουργήσει η «κόκκινη» τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ρωσία και Κίνα χαιρέτισαν την έναρξη του διαλόγου για την εκτόνωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Νοτιοκορεάτης κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίασε πως η Βόρεια Κορέα ολοκλήρωσε τις απαραίτητες τεχνικές εργασίες συντήρησης για την επαναλειτουργία της στρατιωτικής τηλεφωνικής γραμμής στο δυτικό τμήμα των συνόρων και η επικοινωνία μέσω αυτής της «κόκκινης γραμμής» αναμένεται να επαναληφθεί από τις 08:00 αύριο το πρωί.

Η Νότια Κορέα παράλληλα δήλωσε πως πρόκειται να εξετάσει το ενδεχόμενο προσωρινής άρσης των κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας, αν χρειαστεί, προκειμένου να διευκολύνει την επίσκεψη Βορειοκορεατών για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στη Νότια Κορέα τον ερχόμενο μήνα.




Δημοσίευση σχολίου