BREAKING NEWS

Άλειμμα πραλίνας με σοκολάτα γάλακτος





Για το πρωινό ξύπνημα ή ως απογευματινό σνακ, όπως και να το σερβίρετε, τα πιτσιρίκια θα ζητούν κι άλλο.


ΥΛΙΚΑ

200 γρ. φουντούκια
100 γρ. ζάχαρη
150 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
125 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε μικρά κομμάτια


Ζεσταίνουμε τα φουντούκια στο συμβατικό φούρνο ή στα μικροκύματα. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και μόλις κάψει καλά, ρίχνουμε λίγη από τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα ή μαρίζ και μόλις λιώσει η ζάχαρη, ρίχνουμε λίγη ακόμα κ.ο.κ. μέχρι να τη ρίξουμε όλη και να σχηματιστεί μια σκούρα ξανθιά καραμέλα. Τότε προσθέτουμε τα φουντούκια, τα οποία πρέπει να είναι ζεστά. Αν είναι κρύα, θα σκληρύνει η καραμέλα και θα πρέπει να επιμείνουμε μέχρι να λιώσει. Αφού ρίξουμε τα φουντούκια, ανακατεύουμε για μερικά λεπτά μέχρι να καλυφθούν καλά από την καραμέλα και να ξεχωρίσουν μεταξύ τους. Προσέχουμε να μην τα αφήσουμε πολλή ώρα και καεί η καραμέλα γιατί θα πικρίσει.

Τα απλώνουμε σε μια λαδόκολλα το ένα δίπλα στο άλλο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Η καραμέλα θα σκληρύνει και θα γίνει ένα ενιαίο κομμάτι. Το σπάμε σε μικρότερα κα τα αλέθουμε στο μπλέντερ λίγα-λίγα επιμένοντας στο χτύπημα μέχρι να περάσουν από το στάδιο της σκόνης σε αυτό της πηχτής κρέμας. Αυτή η κρέμα ονομάζεται πραλίνα.

Στερεώνουμε ένα μεταλλικό μπολ πάνω από μια κατσαρόλα στην οποία έχουμε ρίξει λίγο νερό (μπεν μαρί). Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις βράσει το νερό ρίχνουμε στο μπολ την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Αποσύρουμε από το μπεν μαρί και την ανακατεύουμε με την πραλίνα φουντουκιού. Περιμένουμε να χλιαρύνει το μείγμα και προσθέτουμε το βούτυρο κομμάτι-κομμάτι και παράλληλα ανακατεύουμε. Γεμίζουμε βάζα και τα διατηρούμε εκτός ψυγείου, σε δροσερό μέρος.

steliosparliaros.gr



Δημοσίευση σχολίου