BREAKING NEWS

Ποιος θεωρείται ολοκληρωμένος καρδιολογικός έλεγχος




Πρωταρχικό μέλημα του ιατρού κατά την εξέταση του ασθενούς αποτελεί η λήψη ενός καλού ιατρικού ιστορικού, μέσα από το οποίο θα εκμαιεύσει πολύτιμες πληροφορίες για τη σωστή διάγνωση.

Δεν είναι λίγοι οι ασθενείς οι οποίοι στο ερώτημα αν έχουν κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα, απαντούν ότι έχουν ελεγχθεί καρδιολογικά και δεν έχουν τίποτα. Γρήγορα, όμως, διαπιστώνεται ότι εννοούν μόνο το απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Χωρίς αμφιβολία, οι πληροφορίες που λαμβάνονται κατά το ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να φανούν χρήσιμες για να ανακαλυφθούν διάφοροι τύποι καρδιακών παθήσεων, όπως έμφραγμα, αρρυθμίες, υπερτροφία μυοκαρδίου, αλλά όχι όλων. Είναι σημαντικό, επίσης, να τονιστεί ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, το ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να είναι φυσιολογικό, ακόμα και αν υπάρχουν σημαντικές καρδιακές παθήσεις.

Για έναν πιο ενδελεχή καρδιολογικό έλεγχο είναι απαραίτητο και το υπερηχογράφημα καρδιάς (ή αλλιώς tripplex καρδιάς) με το οποίο διαγιγνώσκονται βαλβιδοπάθειες (στενώσεις ή ανεπάρκειες των βαλβίδων), υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια, ενδοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα, ανεύρυσμα ανιούσης αορτής.

Ανάλογα βέβαια με την ηλικία, τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου, ο καρδιολόγος μπορεί να σας συστήσει και περαιτέρω εξετάσεις που είναι χρήσιμες για τη διερεύνηση ύπαρξης στεφανιαίας νόσου, όπως η δοκιμασία κόπωσης, το δυναμικό υπερηχοκαρδιογράφημα (stress-echo) και το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου.

Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον καρδιολόγο σας για έναν ολοκληρωμένο καρδιολογικό έλεγχο, γιατί η πρόληψη είναι το ήμισυ του παντός.


Κατερίνα Μεγάλου

Καρδιολόγος Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας, Διδάκτωρ Ιατρικής

Αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας Δήμου Χαλκιδέων


(newsandlife.gr)


Δημοσίευση σχολίου