BREAKING NEWS

Δώρο Χριστουγέννων: Πότε η πληρωμή

 


Το Δώρο Χριστουγέννων αναμένουν μέσα στον Δεκέμβριο οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.


Ο επονομαζόμενος και «13ος μισθός» υπολογίζεται με βάση την εκάστοτε σύμβαση και η μη καταβολή του συνιστά ποινικό αδίκημα.
Για να λάβει ένας εργαζόμενος δώρο Χριστουγέννων θα πρέπει να έχει εξαρτημένη σχέση εργασίας μέσα στο χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου.

Όσοι εργάστηκαν ολόκληρο αυτό το διάστημα θα πάρουν 25 ημερομίσθια ή έναν μισθό.

Επίσης, όσοι εργάστηκαν σε μικρότερη διάρκεια, μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα πάρουν μέρος του δώρου Χριστουγέννων αναλογικά με τη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

Η αναλογία είναι 2 ημερομίσθια ή 2/25 του μηνιαίου μισθού για κάθε 19 ημερολογιακές, όχι εργασιακές, ημέρες εργασιακής σχέσης.

Οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης θα πάρουν ως δώρο Χριστουγέννων ότι και οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, βάσει όμως των μειωμένων, αναλόγως προς τον χρόνο απασχόλησής τους, αποδοχών.

Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων δεν υπολογίζονται και αφαιρούνται οι τυχόν μέρες άδειας άνευ αποδοχών, οι ημέρες ασθένειας για τις οποίες ο εργαζόμενος έλαβε επιδότηση από τον ΕΦΚΑ, οι μέρες της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας και οι μέρες αδικαιολόγητης απουσίας και των απεργιών.

Επισημαίνεται ότι τόσο το δώρο Χριστουγέννων όσο και το δώρο Πάσχα βάσει νόμου δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Πότε πληρώνεται
Σύμφωνα με τον νόμο, η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Η μη καταβολή του συνιστά ποινικό αδίκημα, το οποίο διώκεται κατά τη διαδικασία του αυτοφώρου σύμφωνα με τον Α.Ν. 690/45, όπως αντικαταστάθηκε με το αρ.8 παρ.1 του Ν. 2336/95.

Με βάση την προαναφερόμενη διάταξη, κάθε εργοδότης ή διευθυντής ή επιτετραμμένος ή με οποιονδήποτε τίτλο εκπρόσωπος οποιασδήποτε επιχείρησης, εκμετάλλευσης ή εργασίας, ο οποίος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολούμενους σε αυτόν τις οφειλόμενες αποδοχές του δώρου Χριστουγέννων, τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερομένων ή των οργάνων του Υπουργείου Εργασίας ή της οικείας Αστυνομικής Αρχής ή της οικείας επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων, με φυλάκιση μέχρι έξι μήνες και χρηματική ποινή.

Η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως 48 ώρες μετά την τέλεση του αδικήματος και πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η μήνυση, για να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, πρέπει να γίνει ενώπιον του οικείου Α.Τ. το αργότερο έως το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου, σκόπιμο όμως είναι να γίνει εντός της 22ας Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, η παραγραφή του συγκεκριμένου πλημμελήματος γίνεται σε πέντε έτη από την τέλεση της πράξης.

Πότε θα πληρωθεί το δώρο Χριστουγέννων στους ανέργους από τον ΟΑΕΔ
Όπως έχει γίνει γνωστό, η διαδικασία καταβολής του δώρου Χριστουγέννων, καθώς και του επιδόματος ανεργίας, στους δικαιούχους του ΟΑΕΔ πρόκειται να αρχίσει νωρίτερα φέτος και συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, οι πιστώσεις τόσο των επιδομάτων όσο και του δώρου Χριστουγέννων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα πραγματοποιούν αυτόματα με απευθείας κατάθεση.

Δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους και δεν υφίσταται κανένας λόγος στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης.

Οι πληρωμές θα εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς τρεις εργάσιμες ημέρες μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι για όσους επιδοτούμενους ανέργους έχουν υποχρεώση δήλωσης παρουσίας, κατά το χρονικό διάστημα των προπληρωμών επιδομάτων, η προπληρωμή θα καταβληθεί, μετά τη δήλωση παρουσίας, που γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα gov.gr.

Δημοσίευση σχολίου