BREAKING NEWS

Τα μάτια «λένε» πολλά! Πώς να «διαβάζετε» τις εκφράσεις των άλλων πίσω από τις μάσκες

 

Η μάσκα έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, πολλές φορές όμως μας δυσκολεύει στην επικοινωνία μας με τους άλλους ανθρώπους.

Σύμφωνα με έρευνα, όπως αναφέρει η Mirror, το 76% των ανθρώπων αγωνίζονται να «διαβάσουν» τους άλλους όταν φορούν κάποιο κάλυμμα προσώπου, με περισσότερους από τους μισούς να κάνουν εντελώς λάθος για την έκφρασή των συνομιλητών τους.


Μία ειδική στη γλώσσα του σώματος έχει δημιουργήσει έναν οδηγό για την ανάγνωση των εκφράσεων του προσώπου, όταν κρύβονται πίσω από μια μάσκα προσώπου. Η ειδική λοιπόν στη γλώσσα του σώματος και τηλεοπτική προσωπικότητα Τζούντι Τζέιμς αποκάλυψε τις κορυφαίες συμβουλές της και δεν αποτελεί έκπληξη ότι όλα βασίζονται στα μάτια.
Όπως υποστηρίζει, σε ένα αυθεντικό βλέμμα, το χαμόγελο των ματιών θα πρέπει να περιλαμβάνει κάποιο ζάρωμα στις γωνίες και στρογγυλοποίηση των μάγουλων.

Όταν πάλι βλέπουμε τα μάτια του άλλου να στενεύουν στο “χαμόγελο των ματιών”, αλλά τα φρύδια ξεπροβάλλουν και κουνιούνται πάνω-κάτω σε μια γρήγορη κίνηση – μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος φλερτάρει και «του αρέσει αυτό που βλέπει».

Ενα γούρλωμα του ματιού υποδηλώνει κοινό ενθουσιασμό, ενώ αυτοί που έχουν διεσταλμένες κόρες, δείχνουν το αληθινό νόημα σε αυτό που λέμε το «βλέμμα της αγάπης».

Όμως, δεν είναι όλα τα σημάδια των ματιών δείκτες ευχάριστων συναισθημάτων. Όπως επισημαίνει η Τζούντι, με τα μάτια μπορείς επίσης κανείς να εκφράσει αν αισθάνεται αηδιασμένος ή θυμωμένος.

Για να αναγνωρίσετε την αηδία στο πρόσωπο κάποιου που φοράει μάσκα, θα πρέπει να προσέχετε για ένα συρρικνωμένο συνοφρυωμένο, στενότερο σχήμα ματιού και μια ρυτίδα του δέρματος στη γέφυρα της μύτης.

Ο θυμός εμφανίζεται συνήθως με τα φρύδια να έρχονται όσο το δυνατόν χαμηλότερα στα βλέφαρα, συνοδευόμενα από ένα σκληρό βλέμμα με τα μάτια ελαφρώς γουρλωμένα- και το κεφάλι γέρνει ελαφρώς προς τα εμπρός.

Τα μάτια λένε πολλά
Μιλώντας εκ μέρους της Vision Direct, η οποία ανέθεσε τη μελέτη 2.000 ενηλίκων και την έρευνα για τις εκφράσεις των ματιών, ο Τζούντι Τζέιμς είπε: «Ο άνθρωπος εξαρτάται πάντα από την έκφραση του προσώπου ως τρόπο κοινωνικής επικοινωνίας και επικοινωνίας στο χώρο εργασίας και με τα χρόνια το βασικό επίκεντρο ήταν το στόμα. Έχουμε φτάσει στο σημείο να εξαρτώμαστε από αυτή τη διεύρυνση των χειλιών ως κοινωνική έκφραση που δημιουργεί σχέση, γι ‘αυτό η χρήση μάσκας προσώπου προκάλεσε ανησυχίες όσον αφορά τη μείωση της ικανότητάς μας να επικοινωνούμε».

«Τα καλά νέα είναι ότι τα μάτια μας είναι περισσότερο από ικανά να αναλάβουν τη δουλειά της μετάδοσης και ανάγνωσης μη λεκτικών σημάτων, στην πραγματικότητα ένας από τους λόγους που τείνουμε να κατευθύνουμε την προσοχή στις εκφράσεις του στόματος μας είναι ότι τα μάτια μας είναι τόσο δυνατά (και πιο ειλικρινείς) μεταφορείς διαθέσεων και συναισθημάτων»

Τα ευρήματα της Vision Direct δείχνουν ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των ενηλίκων αγωνίζονται να δουν πώς αισθάνεται κάποιος όταν φορά μάσκα. Και 4 στους 10 έχουν παρεξηγηθεί όταν τη φορούν.

Περισσότεροι από 6 στους 10 ενήλικες παραδέχονται ότι παρεξηγούν τι έλεγε κάποιος όταν φορούσε μάσκα, με το 42% κατηγορώντας το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να δουν τα χείλη τους.

Συγκεκριμένα, το 55% έχει κάνει λάθος την έκφραση κάποιου, με 7 στους 10 τώρα να προσπαθούν πιο σκληρά να μελετήσουν και να διαβάσουν τα μάτια κάποιου για να μαντέψουν τι έκφραση κάνουν πίσω από τη μάσκα. Επίσης, προέκυψε ότι το 71%, εκείνων που ερωτήθηκαν μέσω του OnePoll, συμφώνησαν ότι τα μάτια αποτελούν βασικό δείκτη μιας έκφρασης.

«Ανησυχώ ότι αν δεν κάνουμε μερικές απλές αλλαγές στη γλώσσα του σώματός μας, μετακινώντας το επίκεντρο της αποστολής και της λήψης μη λεκτικών σημάτων μέσω των ματιών παρά του στόματος, θα αρχίσουμε να αποφεύγουμε ζωτικές επικοινωνίες που μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενοι και ασφαλείς», πρόσθεσε Τζούντι Τζέιμς.

«Αυτά είναι πράγματα όπως να χαιρετάμε τους γείτονες στο δρόμο ή όλες αυτές οι μικρές κουβέντες με καταστηματάρχες ή ακόμη και με πελάτες όταν έχουμε επιχειρήσεις. Η ανάγνωση των εκφράσεων των άλλων είναι σημαντική, αλλά πρέπει επίσης να γνωρίζουμε τη δική μας. Το πρόσωπό μας όταν είμαστε ήρεμοι, μπορεί να μας κάνει να φαινόμαστε μίζεροι και απρόσιτοι και χωρίς όλα αυτά τα στοματικά όπλα και τα χαμόγελα στο ρεπερτόριό μας, πρέπει να κάνουμε μια ενεργή προσπάθεια για να χρησιμοποιήσουμε τα μάτια μας, με σκοπό να μεταδώσουμε φιλικά χαμόγελα και εκφράσεις ενσυναίσθηση».

Η Κάρεν Φόστερ, διευθύντρια έρευνας στο Vision Direct, δήλωσε το εξής: «Καθώς οι μάσκες προσώπου μας εμποδίζουν να αποκαλύψουμε τις πραγματικές εκφράσεις του προσώπου μας, πιθανόν να οδηγήσουν σε διακοπή της επικοινωνίας, εξαρτάται πραγματικά από τα μάτια μας αυτό που πρέπει να κάνουμε. Επιπλέον, αν προσθέσετε γυαλιά, μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα ακόμη μπλοκ όσον αφορά τη μεταφορά μη λεκτικών σημάτων, ειδικά εάν θολώσουν από τη μάσκα σας».

Δημοσίευση σχολίου