BREAKING NEWS

Ποια είναι η επιδημία που μπορεί να πάρει τη σκυτάλη από τον Covid-19; Ο αλκοολισμός

 



Μάθετε γιατί πίνετε πολύ περισσότερα οινοπνευματώδη στην καραντίνα, και εντέλει, πόσο αλκοόλ είναι πολύ αλκοόλ.

Περιορισμένοι στα σπίτια μας με πολύ λίγα πράγματα να μας ευχαριστούν, είναι πολύ δελεαστικό να ανοίξουμε ένα μπουκάλι για να νιώσουμε λίγο καλύτερα. Αλλά σταδιακά, μπορεί να συμβεί το εντελώς αντίθετο: να αισθανόμαστε πολύ χειρότερα.

Υπάρχουν επίσημες αναφορές, που δημοσιεύει το BBC, και οποίες κάνουν λόγο για μια αύξηση στις πωλήσεις οινοπνευματωδών κατά 22% στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατά 55% στις ΗΠΑ, όλο τον καιρό που διαρκεί η πανδημία. Στο ίδιο άρθρο, η Ίνα Κάρτεν, μια Αμερικανίδα συγγραφέας και οικοδέσποινα της δημοφιλούς εκπομπής μαγειρικής Food Network Barefoot Contessa, λέει: «Μετά από αυτή την παγκόσμια πανδημία, οι περισσότεροι άνθρωποι θα επιστρέψουν στην κανονικότητα είτε master chef, είτε αλκοολικοί». Και για να υποστηρίξει την πεποίθηση της Κάρτεν, η αρθρογράφος του BBC Σάρα Κίτινγκ γράφει: «Το κενό των κλειστών μπαρ έρχεται να καλύψει με πολύ χειρότερο τρόπο η υπερκατανάλωση αλκοόλ στο σπίτι, με τους περισσότερους να αναζητούν μια σταγόνα χαράς και διασκέδασης ή ηρεμίας και χαλάρωσης από το στρες. Αλλά πίσω από αυτή την πρόσκαιρη ευθυμία κρύβεται μια απειλή, που μπορεί να καταστεί σε χειρότερη επιδημία από τον Covid-19: ο αλκοολισμός».


Η Άννι Γκρέις, συγγραφέας του βιβλίου This Naked Mind: Control Alcohol, σχολιάζει: «Όταν τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα αυξάνονται, ο εγκέφαλος χαλαρώνει, οδηγώντας σε έναν σχετικό αποπροσανατολισμό από το άγχος του κορονοϊού, συνδυαστικά με γενική ευφορία. Αλλά η ανακούφιση είναι παροδική. 20-30 λεπτά αργότερα το σώμα αρχίζει να καθαρίζει το αλκοόλ, και καθώς συμβαίνει αυτό αρχίζουμε να νιώθουμε άβολα και ακόμη περισσότερο αγχωμένοι. Οπότε, συνεχίζουμε να πίνουμε, δημιουργώντας κάποια μορφή εξάρτησης».

Με αυτό το δεδομένο, λοιπόν, δημιουργείται η εύλογη απορία: τελικά, πόσο μπορεί να πίνει κανείς χωρίς να κινδυνεύει να εθιστεί; Yπάρχει κάποιο συγκεκριμένο όριο μέχρι το οποίο μπορεί να πίνει κανείς χωρίς να ρισκάρει με το ενδεχόμενο να καταλήξει αλκοολικός; O Μάικλ Φάρελ, διευθυντής στο Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο για το Αλκοόλ και τα Ναρκωτικά του πανεπιστημίου New South Wales στο Σίνδεϋ, εξηγεί στο BBC: «Σύμφωνα με μελέτες, το όριο ασφαλούς κατανάλωσης για έναν άντρα είναι τα τρία ποτά την ημέρα, αρκεί η συνολική ποσότητα των ποτών που καταναλώνει αυτός μέσα σε μια εβδομάδα να μην ξεπερνά συνολικά τα δώδεκα». Και ο λόγος που ο Φάρελ επιμένει στην αυστηρή τήρηση των συγκεκριμένων ορίων έχει να κάνει με το γεγονός ότι με τον τρόπο αυτό περιορίζεται σημαντικά η πιθανότητα δημιουργίας εξάρτησης από το αλκοόλ. «Έχει αποδειχτεί ότι μόλις το 2% των ανθρώπων που καταναλώνουν οινόπνευμα εντός των συγκεκριμένων ποσοτικών ορίων καταλήγουν αλκοολικοί», τονίζει.

Το αντίστοιχο όριο για τις γυναίκες είναι τα δυο ποτά την ημέρα, με την μέγιστη επιτρεπόμενη εβδομαδιαία κατανάλωση να μην ξεπερνά τα έξι. «Αλλά ακόμη και οι γυναίκες, φαίνεται να έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όριά τους κατά την περίοδο της πανδημίας, πλησιάζοντας τις ποσότητες αλκοόλ που καταναλώνουν και οι άντρες», προσθέτει η Γκρέις, συμβουλεύοντας: «Αν οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην ημέρα, αισθάνεστε ότι εκείνο το μέρος του εγκεφάλου σας που λέει ότι πίνοντας ένα ποτό θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα πριν από ένα επαγγελματικό Zoom meeting, είναι πολύ εύκολο να αντιληφθείτε ότι τα πράγματα δεν θα είναι και πολύ ρόδινα από εκείνο το σημείο και μετά».

Δημοσίευση σχολίου