BREAKING NEWS

Αυτό θέλουν οι Τούρκοι στον Καύκασο! H στάση της Ρωσίας

 



Η συνθήκη ειρήνης που υπογράφηκε μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν μετά την πρόσφατη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ με εγγυητική δύναμη τη Ρωσία, εφαρμόζεται σταδιακά με τους Αρμένιους να εκκενώνουν τις περιοχές που θα παραδώσουν στους Αζέρους, ενώ αποσύρουν άνδρες και υλικό από την περιοχή μέρα με την μέρα, τοποθετώντας συνοριακά φυλάκια όπου χρειάζεται στα νέα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.

Η Ρωσία έχει αποστείλει άνω των 2.000 ανδρών με ανάλογο εξοπλισμό οι οποίοι έχουν ήδη στήσει τα μπλόκα ελέγχου κατά μήκους του δρόμου Στεπανακέρτ-Λατζίν καθώς επίσης και πολλαπλά παρατηρητήρια σε όλη την περιοχή που έχει μείνει υπό τον έλεγχο των Αρμενίων. Οι Ρώσοι είναι αρκετά σχολαστικοί με το ζήτημα και δεν επιτρέπουν να συμβεί το παραμικρό που θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση αλλά και να εκθέσει τους στρατιώτες τους και τη Ρωσία γενικότερα ως εγγυήτρια δύναμη. Τις θέσεις των ρωσικών παρατηρητηρίων στο έδαφος του, υπό τον έλεγχο των Αρμενίων, Ναγκόρνο-Καραμπάχ μπορείτε να δείτε στον παρακάτω χάρτη του Ρωσικού Υπουργείου Αμύνης. Κάθε πυραμίδα με αρίθμηση στο χάρτη είναι και ένα σημείο ελέγχου των Ρώσων, με πράσινο ορίζονται τα όρια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που ελέγχουν οι Αρμένιοι.

Οι Αζέροι είναι ευχαριστημένοι σε γενικές γραμμές από την εξέλιξη των πραγμάτων αν και προκύπτουν μικροδιαφορές με τις δικαιοδοσίες αλλά και τα εδάφη που θα ελέγξουν οι Αζέρικες δυνάμεις. Εκείνοι που δεν έχουν πετύχει το 100% των επιδιώξεών τους είναι οι Τούρκοι οι οποίοι δεν είχαν καμία συμμετοχή στις συνομιλίες αλλά και την τελική συμφωνία για ειρήνευση μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι Ρώσοι δεν επέτρεψαν στους Τούρκους να επιβάλλουν μέσω τις συμφωνίας την ατζέντα τους με αποτέλεσμα να προσπαθούν πλέον με πλάγιο τρόπο να έχουν ακόμα περισσότερη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή. Για το λόγο αυτό ζητούν επίμονα από τη Ρωσία να τοποθετήσουν και εκείνοι Τουρκική ειρηνευτική δύναμη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ από την πλευρά των αζερικών δυνάμεων.

Ωστόσο, οι Τούρκοι δε θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν την επιδίωξή τους καθώς οι Ρώσοι, μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι είναι κάθετα αντίθετοι με ένα τέτοιο ενδεχόμενο και θεωρούμε ότι δύσκολα θα αλλάξουν άποψη. Οι Τούρκοι επιδιώκουν να εφαρμοστεί μία παρόμοια κατάσταση με αυτή της Ιντλίμπ της Συρίας όπου οι Τούρκοι και οι Ρώσοι συνεργάζονται στην περιοχή που διασχίζει ο αυτοκινητόδρομος Μ4.

Η εξέλιξη αυτή είναι προς το συμφέρον των Αρμενίων καθώς η παρουσία τουρκικών δυνάμεων εγγύς των συνόρων του Αρτσάχ αλλά και της Αρμενίας από τα ανατολικά μπορεί να σταθεί αφορμή για προβοκάτσια εκ μέρους των Τούρκων κατά των Αρμενίων, η οποία θα δώσει αφορμή για νέο επεισόδιο με τους Αζέρους, στο εγγύς μέλλον. Κάτι τέτοιο όμως αποτρέπεται με τη σταθερή στάση των Ρώσων στο ζήτημα.

Δημοσίευση σχολίου