BREAKING NEWS

Χάπι βιασμού: Οι γνωστές ουσίες, πώς τις αναγνωρίζεις και πώς μπορείς προστατευτείς

 


Τα λεγόμενα χάπια βιασμού είναι στην ουσία χάπια που βοηθούν κάποιον να βιάσει ή να παρενοχλήσει ένα άλλο άτομο. Στην ουσία τον βοηθούν να κάνει την βρώμικη δουλειά αδρανοποιώντας το θύμα του. Ποιες είναι οι ουσίες αυτές - οι γνωστές - και πώς μπορείς να προστατέψεις τον εαυτό σου (όσο περισσότερο γίνεται).


Τα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία χρησιμοποιούνται με δόλο για αυτές τις κακοποιητικές ενέργειες είναι (προφανώς) αρκετά. Ο δράστης μπορεί να χρησιμοποιήσει είτε ναρκωτικά είτε φάρμακα για να αδρανοποιήσει το θύμα του και να προχωρήσει στις πράξεις που εκείνος επιθυμεί ώστε να μην θυμάται το θύμα τι του συνέβη.
Τα πιο συνηθισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:
GHB (γ-υδροξυβουτυρικό οξύ)

Αυτό πρόκειται για ένα αντικαταθλιπτικό με αρκετά παρατσούκλια όπως «υγρή έκσταση». Οι γιατροί το συνταγογραφούν για την θεραπεία της ναρκολεψίας.
Φλουνιτραζεπάμη ή Φθοριονιτραζεπάμη

Πρόκειται για μια ισχυρή βενζοδιαζεπίνη που ανήκει στην κατηγορία των ηρεμιστικών. Δεν είναι διαθέσιμο φάρμακο στις ΗΠΑ. Σε άλλες χώρες οι γιατροί το χρησιμοποιούν ως αναισθητικό φάρμακο πριν τις χειρουργικές επεμβάσεις.
Κεταμίνη

Πρόκειται για ένα φάρμακο το οποίο σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεται σε μια άλλη πραγματικότητα. Επίσης, έχει πολλά παρατσούκλια όπως special K. Γιατροί και κτηνίατροι το χρησιμοποιούν ως αναισθητικό. Ερευνητές επίσης μελετούν κατά πόσο αυτό το φάρμακο θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα με σοβαρή κατάθλιψη.
Αλκόολ με φάρμακα

Μπορεί δράστες μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα παραπάνω φάρμακα σε συνδυασμό με αλκόολ. Αυτό είναι ακόμα πιο επικίνδυνο. Το αλκόολ από μόνο του μπορεί να αδρανοποιήσει κάποιον και να μην θυμάται τι συνέβη ή να τα θυμηθεί ώρες αργότερα.
Ποια είναι η μορφή των φαρμάκων αυτών

Το GHB είναι συνήθως σε υγρή μορφή και μπορεί να ανακατευτεί με άλλα υγρά. Επίσης, υπάρχει και σκόνη. Κανένα από τα δύο δεν έχει γεύση ή οσμή.

Η φλουνιτραζεπάμη έχει τη μορφή λευκής ταμπλέτας η οποία δεν έχει καμία οσμή ή γεύση. Οι φαρμακοβιομηχανίες όταν το κατασκευάζουν έχει ένα ανοικτό πράσινο χρώμα με μπλε χρώμα στη μέση. Αν κάποιος το βάλει σε ένα καθαρό ποτό το υγρό γίνεται μπλε. Κάποια γενόσημα φάρμακα ωστόσο δεν έχουν μπλε χρώμα.

Από την άλλη,η κεταμίνη είναι ένα καθαρό υγρό ή έχει τη μορφή ξεθωριασμένης λευκής πούδρας η οποία συνήθως προορίζεται για ένεση. Δεν έχει γεύση, ούτε οσμή.
Παρενέργειες

Το GHB φέρνει υπνηλία, ξεχνάς πράγματα ή σε κάνει να νιώθεις αδυναμία. Μπορεί να προκαλέσει ακόμα και (επιληπτικές) κρίσεις, να μειώσει τους χτύπους της καρδιάς και την αναπνοή, ενώ δεν αποκλείεται να σε ρίξει και σε κώμα. Οι παρενέργειες ξεκινούν 15 με 30 λεπτά μετά και μπορεί να διαρκέσουν από 3 μέχρι και 6 ώρες.

H φλουνιτραζεπάμη σε ηρεμεί. Σε μεγάλες δόσεις, μπορεί να μην έχεις τη δυνατότητα να κουνήσεις τους μύες σου, να έχεις αμνησία, δεν έχεις αναστολές ενώ χάνεις την συνείδησή σου. Οι παρενέργειες μπορεί να ξεκινήσουν μέσα σε 30 λεπτά και να φτάσουν σε κορύφωση 2 ώρες μετά τη λήψη τους. Έστω ένα miligram, μπορεί να σε επηρεάσει μετά τη λήψη του και οι παρενέργειες μπορεί να κρατήσουν από 8 μέχρι και 12 ώρες.

Η κεταμίνη μπορεί να σε κάνει να έχεις παραισθήσεις και να νιώθεις ζαλισμένος, να έχεις ναυτία, να θέλεις να κάνεις εμετό ακόμα αυξημένη πίεση του αίματος. Μπορεί ακόμα να υπάρχουν αυξομειώσεις στους παλμούς της καρδιάς, κρίσεις ακόμα και να πέσεις σε κώμα, Συνήθως χρειάζονται 30 λεπτά για να συμβούν όλα αυτά και όλες αυτές οι παρενέργειες μπορεί να κρατήσουν μια με δύο ώρες. Παρόλα αυτά, μπορεί να κρατήσουν μια με δύο μέρες.

Το αλκόολ από την άλλη μπορεί να σε κάνει να νιώθεις χαλαρός, ορεξάτος για συζήτηση και πιο σίγουρος για την εαυτό σου. Όσο πίνεις τα συναισθήματά σου είναι ασταθή και μπορεί να χάσεις τον έλεγχο του σώματός σου. Αν πίεις πάρα πολύ μπορεί να πέσεις μέχρι και σε κώμα. Το αλκοόλ μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλό σου μέσα σε μερικά λεπτά.
Τι μπορείς να κάνεις για προστατέψεις τον εαυτό σου
Βάζε μόνος σου το ποτό σου. Καλύτερα να αποφύγεις τα μπολ με ποτά ( τύπου παντς) και μην δέχεσαι ποτά από άλλους ανθρώπους.
Έλεγξε το ποτό σου πάντα. Καλό είναι να το μεταφέρεις πάντα μαζί σου, ακόμα και αν χρειαστεί να το πάρεις μαζί σου στην τουαλέτα.
Μην πίνεις τίποτα που μυρίζουν παράξενα
Μείνε μαζί με τους φίλους σου. Ζήτα τους βοήθεια αν νιώσεις παράξενα.

Απόδοση: https://www.webmd.com/mental-health/addiction/date-rape-drugs

(newsforhealth.gr)

Δημοσίευση σχολίου