BREAKING NEWS

Έρχονται οι ταμειακές «κλειστού τύπου» – Θα είναι και POS

 


Έρχονται οι ταμειακές μηχανές «κλειστού τύπου». Πρόκειται για σημαντική δράση που συμπεριλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2.0


Tαμειακές «κλειστού τύπου: Tι είναι και πώς θα λειτουργούν

Οι ταμειακές «κλειστού τύπου» θα περιλαμβάνουν POS βάζοντας «μπλόκο» στη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ η οποία στερεί κάθε χρόνο από τα κρατικά ταμεία σημαντικά έσοδα.
Η εξέλιξη αυτή κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και απόλυτα συμπληρωματική, με τα ηλεκτρονικά βιβλία (myDATA) που ήδη είναι υποχρεωτικά και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ.


Όπως προβλέπεται στο σχετικό χρονοδιάγραμμα το έργο θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου του 2024, ενώ επίσης προβλέπεται η ανάπτυξη υποδομών και εφαρμογών για την παρακολούθηση των συναλλαγών των ταμειακών μηχανών και την υποστήριξη του μηχανισμού ελέγχου.

Η κατάρτιση προδιαγραφών για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα τερματικά POS, ώστε να πιστοποιείται ότι κάθε συναλλαγή POS θα καταγράφεται στην ταμειακή μηχανή και τα παραγόμενα δεδομένα θα διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο στην ΑΑΔΕ αποτελεί ένα από τα 18 έργα της ΑΑΔΕ που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης τα οποία παρουσιάζονται στο Αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ.

Ειδικά το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να περιορίσει τις δυνατότητες φοροδιαφυγής και, τελικά, να μειώσει το έλλειμμα ΦΠΑ το οποίο σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν ανήλθε το 2019 στα 5,3 δισ. ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου