BREAKING NEWS

Πάνω από 3 ευρώ το σουβλάκι στην Αθήνα - Αυξάνονται οι τιμές σε κρέας και ψωμί

 



Tο μπαράζ ανατιμήσεων σε ρεύμα, καύσιμα και πρώτες ύλες συμπαρασύρει και την τιμή στο σουβλάκι, που έχει φτάσει να πωλείται πάνω από 3 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το μέλος της Ενωσης Ψητοπωλών, Διονύσης Τσιριγώτης, αναφέρει: «Αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό πρόβλημα. Προσπαθούμε να είμαστε λίγο ψύχραιμοι. Το ενεργειακό κόστος που έχει ανέβει, συμπαρασύρει τα πάντα. Προσπαθούμε να κρατήσουμε το σουβλάκι όσο πιο χαμηλά γίνεται».



Στην Αθήνα αρκετά καταστήματα κρατούν το σουβλάκι στα περίπου 3 ευρώ. «Αν κάτσεις και κοστολογήσεις την πατάτα, θα έπρεπε η μερίδα πατάτες να πωλείται προς 4 ευρώ. Ποιος θα την αγοράσει; 4 ευρώ η μερίδα πατάτα;», διερωτάται. Και επισημαίνει ότι μια μερίδα πατάτες πωλείται προς 2,5 ευρώ και το καλαμάκι χοιρινό πωλείται προς 1,5 ευρώ. Μάλιστα, γίνονται και προσφορές για να διευκολυνθούν οι πελάτες.


Ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα πριν το Πάσχα

Πάντως, δεν είναι μόνο η τιμή στο σουβλάκι που ανεβαίνει. Οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες - λόγω του πολέμου στην Ουκρανία - το «ράλι» στις τιμές των καυσίμων και η παρατεταμένη κακοκαιρία δημιουργούν πονοκέφαλο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς, το τραπέζι για το Πάσχα φέτος θα είναι πιο ακριβό λόγω των ανατιμήσεων στα προϊόντα. Οι τιμές σε κρέας, οπωροκηπευτικά, παραδοσιακά γλυκίσματα, ακόμα και στο ψωμί, αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά.

Ακριβαίνει το ψωμί

Οι αρτοποιοί παραλαμβάνουν αλεύρι με νέους τιμοκαταλόγους, με αυξήσεις 40%. Η τιμή του σιταριού έχει ανέβει κατά 25% μέσα σε ένα μήνα και περίπου 70% μέσα σε ένα χρόνο. Παράλληλα, οι ελλείψεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.


Αρτοπαρασκευάσματα

Όσοι φούρνοι είχαν συγκρατήσει την τιμή του ψωμιού κάτω από το 1 ευρώ, ετοιμάζονται για ανατιμήσεις κοντά στο 20%, δηλαδή γύρω στο 1,10 ευρώ. Την ίδια ώρα αυξάνεται το κόστος για ηλιέλαιο, ελαιόλαδο, μαργαρίνες, βούτυρα, ζάχαρη και κακάο και πάνω απ’ όλα για αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα. Ως εκ τούτου, λένε οι άνθρωποι της αγοράς, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αύξηση κατά τουλάχιστον 15% στα αρτοπαρασκευάσματα, στα τσουρέκια, στα κουλουράκια, στα κέικ και στα λοιπά γλυκίσματα, που έχουν ως βάση το μαλακό αλεύρι.

Δημοσίευση σχολίου