BREAKING NEWS

Νέο κλιμακωτό επίδομα 300 ευρώ σε συνταξιούχους

 


Σύμφωνα με πληροφορίες το εφάπαξ βοήθημα που έχει αποφασιστεί να καταβληθεί στις 15 Μαρτίου 2023 με εμβόλιμη πληρωμή στους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά και δεν έλαβαν καμία αύξηση συντάξεων ούτε μέσω εισφοράς αλληλεγγύης ούτε μέσω της οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ αναμένεται να δοθεί και σε συνταξιούχους που πήραν αύξηση μέχρι περίπου 30 ευρώ.


Ωστόσο τα σενάρια που εξετάζονται αυτή τη στιγμή είναι:

- Επίδομα προσωπικής διαφοράς ανάλογο με το ύψος σύνταξης. Σε αυτή την περίπτωση θα καταβληθεί το επίδομα ανάλογα με το ύψος της σύνταξης και έτσι οι μεγάλες συντάξεις θα λάβουν μικρότερο ποσό. Για παράδειγμα, όσοι έχουν σύνταξη ως 1.000 ευρώ να πάρουν 300 ευρώ επίδομα, όσοι έχουν από 1.000 ως 1.500 ευρώ να πάρουν 250 ευρώ και όσοι έχουν σύνταξη πάνω από 1.500 ευρώ να πάρουν 200 ευρώ επίδομα.
- Επίδομα ανάλογο με την προσωπική διαφορά. Το σενάριο αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι με πολύ μικρό υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς (π.χ. 10, 20, 30 ή 50 ευρώ) θα λάβουν μικρότερο επίδομα από όσους διατηρούν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά (π.χ. 100, 150, 300 ευρώ).

Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπηρεσίες του e-Ε.Φ.Κ.Α συγκεντρώνουν στοιχεία για το πόσοι συνταξιούχοι έχουν λάβει μικρά ποσά αυξήσεων στις συντάξεις τους και τα ποσά της προσωπικής διαφοράς ανά συνταξιούχο.

Εφόσον λοιπόν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος θα δοθεί το εφάπαξ ποσό πέραν των 140.000 συνταξιούχων που δεν πήραν καμία αύξηση και στους συνταξιούχους που πήραν αύξηση 1, 2, 10 ή και 30 ευρώ. Τα ποσά που έχουν πέσει στο τραπέζι κυμαίνονται από 200 ως 300 ευρώ και οι αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι τέλος του μήνα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας των συνταξιουχων είναι τα εξής:

- Δεν έλαβαν καμία αύξηση (7,75%) καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά.

- Δεν έλαβαν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα, καθώς δεν ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων, αφού οι συντάξεις τους κυμαίνονται από 800 - 1.000 ευρώ.

- Δεν ωφελήθηκαν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, διότι έχουν μικρότερες συντάξεις από 1.000 ευρώ / μήνα και δεν είχαν ούτως ή άλλως κράτηση εισφοράς αλληλεγγύης.
Το μόνο τους όφελος ήταν η λογιστική μείωση της προσωπικής διαφοράς, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος των αυξήσεων και γι' αυτούς στο μέλλον.

Δηλαδή, το λεγόμενο «μπόνους» προσωπικής διαφοράς δεν προορίζεται για τους 910.000 συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν είχαν αυξήσεις, αλλά γι' αυτούς που αποκλείστηκαν και από τις υπόλοιπες παροχές.

Ωστόσο οι ομάδες που αναμένεται να προστεθούν είναι:

- όσοι είχαν πολύ μικρή αύξηση μέχρι και 30 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (π.χ. συνταξιούχοι με συντάξεις 1.000 - 1.200 ευρώ), και

- όσοι είχαν πολύ μικρές αυξήσεις από το 7,75% επειδή είχαν προσωπική διαφορά που «έσβησε». Υπάρχει μια δεξαμενή 300.000 συνταξιούχων που «έσβησαν» την προσωπική τους διαφορά και πήραν «ψαλιδισμένες» αυξήσεις στην τσέπη μικρότερες από 7,75%.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν το ακριβές ποσό που αντιστοιχεί στην προσωπική τους διαφορά, μέσα από τον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ, στην ενότητα «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για συνταξιούχους».
Επόμενο βήμα είναι η «Εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος κύριας σύνταξης», από την λίστα των υπηρεσιών και η εισαγωγή των κωδικών TAXIS.

Στο ενημερωτικό σημείωμα αναγράφονται η προσωπική διαφορά, οι κρατήσεις, το μεικτό και το καθαρό ποσό της σύνταξής.

Σημειώνεται πως ενδέχεται ο δικαιούχος να μην μπορεί να βρει το «Μηνιαίο Ενημερωτικό Σημείωμα Κύριας Σύνταξης», καθώς δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ο υπολογισμός των αποδοχών για περίπου 100.000 συνταξιούχους.

dikaiologitika.gr


Δημοσίευση σχολίου