BREAKING NEWS

Σεισμός στην Τουρκία: Υμνοι στα τουρκικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Δένδια

 




Με πηχυαίους τίτλους οι τουρκικές εφημερίδες και ιστοσελίδες χαιρετίζουν την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τουρκία και στέκονται στον θερμό εναγκαλισμό που είχε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τoν γύρο του κόσμου έκανε η επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, λίγες ημέρες μετά τους φονικούς σεισμούς που σημειώθηκαν στη γειτονική χώρα που έχουν προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και μετέτρεψε ολόκληρες πόλεις σε ερείπια. Ωστόσο, αυτό που σχολιάζεται εκτενώς -κυρίως από τουρκικά ΜΜΕ- είναι ο θερμός εναγκαλισμός του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και οι κοινές δηλώσεις τους που ίσως να αποτελούν το έναυσμα για μια νέα αρχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Χαρακτηριστικά του κλίματος που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης -ακόμη και στα φιλοκυβερνητκά του Ερντογάν- είναι τα δημοσιεύματα στις σημερινές εφημερίδες και ιστοσελίδες με την Sabah, για παράδειγμα, να γράφει πως: «Αυτοπροσώπως ο Νίκος Δένδιας στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας», ενώ αναφέρει ότι ο Ελληνας ΥΠΕΞ έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών που επισκέφθηκε την Τουρκία μετά το φονικό σεισμό, δείχνοντας έτσι την έμπρακτη υποστήριξη της Ελλάδας στη δυσκολότερη ώρα της γειτονικής χώρας.

Παράλληλα, στον θερμό εναγκαλισμό Δένδια-Τσαβούσογλου στο αεροδρόμιο των Αδάνων (σχολιάστηκε μέχρι και από τον Αμερικανό πρέσβη στην Τουρκία) στέκονται σχεδόν όλα τα τουρκικά ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη βοήθεια της χώρας μας και τη συμβολή της ΕΜΑΚ στις προσπάθειες να εντοπιστούν ανθρώπινες ζωές μέσα στα συντρίμμια.

Η ανάρτηση του πρακτορείου Anadolu ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έφτασε στην Τουρκία για να επισκεφθεί τη ζώνη του σεισμού και στη συνέχεια να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνοδεύεται από την είδηση ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα Τζεφ Φλέικ, ανάρτησε «μια φράση που τα λέει όλα, ότι αυτό είναι υπέροχο».

Σημειώνεται ότι η πτήση Δένδια-Τσαβούσογλου πάνω από τη ζώνη καταστροφής, καλύφτηκε εκτενώς από τα τουρκικά Μέσα, πάντα με αναφορές στην Αθήνα «που στέλνει βοήθεια αλλά και στις ελληνικές ομάδες έρευνας και διάσωσης που συμμετέχουν στο έργο που διεξάγεται κάτω από τα ερείπια».

Τέλος, η εφημερίδα Cumhuriyet παραθέτει και δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι «θα καταβάλλουμε προσπάθειες, για να λύσουμε τις διαφορές μας μέσω διαλόγου». «Σε τέτοιες δύσκολες ημέρες φαίνονται οι καλοί γείτονες», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε έναν σεισμό, για να βελτιώσουμε τις διμερείς σχέσεις».



Δημοσίευση σχολίου