BREAKING NEWS

Ο Σουνάκ ακύρωσε την συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό

 


Το απρόσμενο επεισόδιο της ακύρωσης της συνάντησης του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έχει προκαλέσει σφοδρή ενόχληση στην Αθήνα, ενώ παράλληλα ανεβάζει το πρεστίζ του πρωθυπουργού στην κοινή γνώμη, με πολλούς να βλέπουν πολλά και διάφορα πίσω από αυτή την κίνηση!


Η ακύρωση έγινε χθες το απόγευμα στο παρά πέντε της σημερινής συνάντησης, με πηγές της κυβέρνησης να κάνουν λόγο για πολιτικά απρεπή κίνηση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεταβεί από την Κυριακή στο Λονδίνο για μπαράζ συναντήσεων, με επίκεντρο το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα . Μάλιστα μιλώντας στο BBC είχε επισημάνει πως «θεωρούμε ότι τα γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά εκλάπησαν, άρα αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή τους, Που μπορείτε να εκτιμήσετε καλύτερα αυτό που είναι ουσιαστικά ένα μνημείο; Είναι σαν να σας έλεγα να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο. Πιστεύετε ότι οι τηλεθεατές σας θα εκτιμούσαν την ομορφιά του πίνακα με τέτοιο τρόπο;».

Το BBC σε δημοσίευμά του, λίγα λεπτά αφού έγινε γνωστή η είδηση της ακύρωσης, αναφέρει ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της κυβέρνησης Όλιβερ Ντάουντεν θα συναντιόταν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ωστόσο αυτό δεν ισχύει!

Όπως σημειώθηκε μεταξύ άλλων:

«Ο Σουνάκ ακυρώνει την συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό λόγω των Γλυπτών του Παρθενώνα

Διπλωματική διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ της βρετανικής και της ελληνικής κυβέρνησης για τα Ελγίνεια Μάρμαρα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να συναντήσει τον Ρίσι Σουνάκ στο Λονδίνο, αλλά η Downing Street την ακύρωσε την τελευταία στιγμή.

Εκπρόσωπος του Έλληνα πρωθυπουργού δήλωσε στο BBC ότι είναι ”απογοητευμένος” που η συνάντηση ακυρώθηκε ”την 11η ώρα”.

Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση είχε ακυρωθεί.

Η ακύρωση ήρθε λίγες μέρες αφότου ο κ. Μητσοτάκης είπε στη Laura Kuenssberg του BBC ότι τα μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν.


Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ακύρωση και είπε ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της κυβέρνησης θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ανώτερη πηγή των Συντηρητικών είπε: ”Ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από σχολιασμούς σχετικά με τα μάρμαρα του Ελγίνου πριν από αυτήν.

Η θέση μας είναι σαφής. Τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του βρετανικού μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να προτείνει ότι αυτό υπόκειται σε διαπραγμάτευση”.

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε νωρίτερα με τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ».


Δημοσίευση σχολίου