BREAKING NEWS

9 σημάδια της γλώσσας του σώματος που μπορεί να σας κάνουν να φαίνεστε νευρικοί

 


Μερικές φορές το σώμα «μιλάει» πιο δυνατά από τις λέξεις που λέμε με το στόμα. Είναι γνωστό ότι η γλώσσα του σώματός μπορεί να μεταφέρει πάρα πολλά μηνύματα τόσο για το πώς σκεφτόμαστε όσο και για το πώς αισθανόμαστε.

Πολύ συχνά μπορεί να δείχνουμε σημάδια ότι είμαστε νευρικοί ακόμη και αν δεν αισθανόμαστε νευρικότητα. Επομένως, εάν θέλετε να φαίνεστε πιο σίγουροι για τον εαυτό σας και να έχετε μια πιο δυναμική παρουσία, πρέπει να αποφεύγετε χειρονομίες οι οποίες θα μπορούσαν να σας κάνουν να φαίνεστε ανήσυχοι.



Ακολουθούν 9 χειρονομίες γλώσσας σώματος που σας κάνουν να φαίνεστε νευρικοί (ακόμα κι αν δεν είστε).

Τα 9 σημάδια της γλώσσας του σώματος που σας κάνουν να φαίνεστε νευρικοί


Κάνετε ανήσυχες κινήσεις
Περπατάτε γρήγορα
Αποφεύγετε την οπτική επαφή
Στρέφετε το σώμα σας σε άλλη κατεύθυνση
Κρατάτε μεγάλη απόσταση
Δεν είναι ξεκάθαρη η φωνή σας
Κοκκινίζετε
Στέκεστε άτσαλα
Έχετε υπερβολική ζωτικότητα


Οι ανήσυχες κινήσεις αναφέρονται σε οποιαδήποτε επαναλαμβανόμενη ή μη αναγκαία κίνηση. Για ορισμένους ανθρώπους, οι κινήσεις αυτές όσο μιλούν μπορεί να τους αποσπάσουν την προσοχή από την νευρικότητα, που αισθάνονται. Πολλές φορές βέβαια μπορεί να τους βοηθούν να σκεφτούν καλύτερα.

Συνήθως οι άνθρωποι δεν τις παρατηρούν αλλά σε κάποιους που τις βλέπουν μπορεί να μοιάζουν αντιεπαγγελματικές ή ακόμα και αποπροσανατολιστικές.
Γι’ αυτό θα είναι καλύτερα να τις κάνετε στο ελάχιστο ή να τις αποφύγετε τελείως.

Μερικές κλασικές κινήσεις που δείχνουν ανησυχία:

Παίζετε με τα δάχτυλα σας με ένα μικρό αντικείμενο
Κλικάρετε επαναλαμβανόμενα τον στυλό
Περιστρέφετε το τηλέφωνο σας
Κουνάτε τα κλειδιά σας
Κάνετε χτυπήματα σε επιφάνειες
Χτυπάτε συνεχόμενα το πόδι σας
Περπατάτε γρήγορα
Το ίδιο συμβαίνει όταν περπατάτε με ταχύτητα ή μεγάλα βήματα. Φανταστείτε να βρίσκεστε σε μία σκηνή. Αν κινείστε από την μία άκρη της σκηνής στην άλλη αυτό θα δώσει ενέργεια και ζωντάνια στην ομιλία σας. Θα δείχνετε σίγουροι και με αυτοπεποίθηση.

Ωστόσο αν αρχίσετε να περπατάτε από την άκρη στην άλλη και πολύ γρήγορα τότε θα δείξετε ότι έχετε νευρικότητα. Είναι πιθανό το ακροατήριο σας να χάσει εντελώς την προσοχή του σε αυτά που λέτε και να στραφεί περισσότερο στο σώμα σας που κινείται νευρικά.

Αποφεύγετε την οπτική επαφή
Εάν έχετε οπτική επαφή με τους ανθρώπους μπορείτε και να έχετε την προσοχή τους. Επίσης δείχνει ότι δεν φοβάστε να τους κοιτάξετε στα μάτια και υποδηλώνετε την αυτοπεποίθηση σας.

Συνεπώς, αν αποφεύγεται την οπτική επαφή δείχνετε λιγότερο σίγουροι για τον εαυτό σας και οι άλλοι δεν θα έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε εσάς.

Αν μιλάτε σε κάποιον και τα μάτια σας κοιτάζουν κάτι άλλο αυτό δείχνει αμηχανία. Ακόμη χειρότερα είναι εάν κοιτάτε κάτω. Αυτό αποτελεί ένα σημάδι έντονης νευρικότητας.

Βέβαια αν κοιτάτε κάποιον στα μάτια για πολύ ώρα τότε και αυτό θα μπορούσε να είναι άβολο. Ένας απλός κανόνας είναι να κοιτάζετε τον συνομιλητή σας για 2 με 5 δευτερόλεπτα κάθε φορά.

Στρέφετε το σώμα σας σε άλλη κατεύθυνση


Επίσης μία ένδειξη ότι έχετε νευρικότητα είναι όταν μιλάτε σε κάποιον αλλά έχετε στρέψει εντελώς αλλού το σώμα σας.
Επειδή χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να στρέψετε το σώμα σας αλλού αυτό δείχνει στους ανθρώπους ότι δεν θέλετε να τους δώσετε προσοχή.

Φανταστείτε κάποιον που συνεχίζει να σας μιλάει ενώ κοιτάει αλλού. Δεν είναι δείχνει μόνο περίεργο ή νευρικό μπορεί να θεωρηθεί και αγενές.

Κρατάτε μεγάλη απόσταση


Εάν τώρα μπορείτε να διατηρήσετε οπτική επαφή αλλά έχετε απομακρυνθεί πολύ από τον συνομιλητή σας αυτό θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Το πιο πιθανό είναι να χάσετε και πάλι την προσοχή του.

Εάν νιώθετε νευρικοί, θα θέλετε να μείνετε όσο πιο μακριά γίνεται από αυτό που σας κάνει να νιώθετε άβολα. Γι’ αυτό οι ντροπαλοί ή αγχώδεις άνθρωποι σε ένα πάρτι, για παράδειγμα, θα αναζητήσουν μέρη όπου είναι μόνοι τους. Αυτό τους βοηθάει να αποφεύγουν την εμπλοκή σε οποιαδήποτε κοινωνική επαφή.

Μερικοί άνθρωποι διατηρούν την απόστασή τους για να διασφαλίσουν ότι δεν εισβάλλουν στον προσωπικό χώρο κανενός. Αν και αυτό είναι λογικό, η αποτελεσματική επικοινωνία απαιτεί μια ορισμένη αίσθηση οικειότητας. Χωρίς αυτήν, οι άνθρωποι δεν θα νιώσουν ότι συμμετέχουν.

Δεν είναι ξεκάθαρη η φωνή σας


Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί η φωνή σας να είναι δύσκολο να κατανοηθεί.

Τραύλισμα: Ίσως το πιο κοινό σημάδι νευρικότητας είναι το τραύλισμα ή η τρεμάμενη φωνή.
Ρυθμός: Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορεί να φαίνεστε νευρικός είναι η ταχύτητα με την οποία μιλάτε. Αν μιλάτε πολύ γρήγορα τότε θα φαίνεται είτε ότι θέλετε να τελειώσετε γρήγορα αυτό που λέτε είτε ότι έχετε πολύ ενέργεια εξαιτίας άγχους. Αν μιλάτε πολύ γρήγορα αυτό δεν σας επιτρέπει να αναπνέετε αποτελεσματικά, γεγονός που μπορεί να σας κάνει επίσης να τραυλίζετε.
Ένταση: Το να μιλάτε πολύ χαμηλά είναι ένας άλλος τρόπος για να φαίνεστε ανασφαλείς. Σας κάνει να φαίνεστε ντροπαλοί και δίνετε την εντύπωση ότι δεν θέλετε να σας ακούσουν.
Επιφωνήματα: Η επαναλαμβανόμενη χρήση γραμμάτων ή επιφωνημάτων, όπως «εεεε» ή «ααα», δεν προσθέτουν τίποτα στο περιεχόμενο όσων λέτε και είναι απλώς ένας τρόπος για να κερδίσετε περισσότερο χρόνο για να σκεφτείτε. Αυτό σας κάνει να φαίνεστε ανασφαλείς για το τι θέλετε να πείτε. Επίσης, αποσπούν την προσοχή από τον ρυθμό της ομιλίας.


Κοκκινίζετε


Εάν κοκκινίζετε στο πρόσωπο αυτό συμβαίνει επειδή έχετε αυξημένη κυκλοφορία αίματος, η οποία προκαλείται συχνά όταν υπάρχει πολλή αδρεναλίνη στο σώμα σας.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν και πολλά που μπορείτε να κάνετε μόλις αρχίσετε να κοκκινίζετε κατά τη διάρκεια της ομιλίας ή της παρουσίασής σας.
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να χαλαρώσετε πριν καν ξεκινήσετε. Αναζητείστε να βρείτε τι είναι αυτό που σας βοηθάει να χαλαρώσετε.

Στέκεστε άτσαλα

Για τους περισσότερους η μία πλευρά του σώματος είναι πιο δυνατή από την άλλη. Για παράδειγμα, το δεξί μας χέρι και πόδι έχουν περισσότερη δύναμη και έλεγχο από το αριστερό.

Γι’ αυτό είναι συνηθισμένο οι άνθρωποι να στέκονται στο ένα πόδι ή να στέκονται ασύμμετρα σε ανεπίσημες περιστάσεις.
Ωστόσο, εάν θέλετε να έχετε μια καλύτερη παρουσία, πρέπει να στέκεστε όρθιοι και με δύναμη και στα δύο πόδια. Αυτή η στάση σώματος φαίνεται πιο σταθερή, πιο σίγουρη αλλά και περισσότερο επιβλητική.

Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτής της στάσης σώματος είναι ότι σας επιτρέπει να συγκεντρώνετε περισσότερο αέρα από το διάφραγμά σας και να προβάλλετε καλύτερα τη φωνή σας.

Έχετε υπερβολική ζωτικότητα

Αυτό δεν είναι τόσο συνηθισμένο σημάδι όσο τα παραπάνω. Παρόλα αυτά εάν μιλάτε με μεγάλο ενθουσιασμό στην πραγματικότητα μπορεί να φαίνεστε νευρικοί. Οι άνθρωποι μπορεί να σκεφτούν ότι προσπαθείτε πολύ να κρύψετε την νευρικότητά σας.

Το συμπέρασμα

Η νευρικότητα είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε μια κατάσταση που προκαλεί φόβο. Επομένως δεν πρέπει να κρίνετε τον εαυτό σας σκληρά επειδή νιώθετε νευρικοί. Συμβαίνει σε όλους.

Βέβαια αν φαίνεστε νευρικοί ενώ δεν είστε αυτό είναι μία άλλη περίπτωση.


Δημοσίευση σχολίου