BREAKING NEWS

Η Μόσχα προειδοποιεί τη Φινλανδία ότι θα απαντήσει στο αμερικανοφινλανδικό αμυντικό σύμφωνο

 


Η Ρωσία κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της Φινλανδίας για να του εκθέσει τις αντιρρήσεις της σε μια νέα αμυντική συμφωνία, η οποία δίνει στις ΗΠΑ ευρεία πρόσβαση στην περιοχή των συνόρων αυτού του νέου μέλους του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα στη Μόσχα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στον πρεσβευτή γνωστοποιήθηκε ότι η Μόσχα «δεν θα αφήσει αναπάντητη την ενίσχυση του στρατιωτικού δυναμικού του ΝΑΤΟ στα σύνορά μας, η οποία απειλεί την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις επιθετικές αποφάσεις της Φινλανδίας και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ», ανέφερε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η Φινλανδία έγινε φέτος το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ.

Η συμφωνία που συνήψε χθες, Δευτέρα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει στόχο να επιτρέψει ταχεία στρατιωτική πρόσβαση και αρωγή στη Φινλανδία σε περίπτωση σύγκρουσης, είχαν δηλώσει αξιωματούχοι πριν από την ανακοίνωση.

Στη συμφωνία καταγράφονται 15 εγκαταστάσεις και περιοχές στη Φινλανδία στις οποίες οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση και όπου θα μπορούν επίσης να αποθηκεύουν στρατιωτικό εξοπλισμό και πυρομαχικά, ανάμεσα στις οποίες τέσσερις αεροπορικές βάσεις και ένα στρατιωτικό λιμάνι.


Οι ΗΠΑ έχουν παρόμοιες συμφωνίες με πολλές χώρες στην ανατολική Ευρώπη.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Παρασκευή πως το σύμφωνο «δημιουργεί προφανή απειλή για εμάς» και θα οδηγήσει σε εντάσεις με το Ελσίνκι.



Δημοσίευση σχολίου