BREAKING NEWS

Έλκη στο στόμα και συμπτώματα






Τις περισσότερες φορές τα έλκη στο στόμα είναι δυνατόν να υποχωρήσουν χωρίς θεραπεία μέσα σε μερικές ημέρες. Στην περίπτωση όμως που επιμολυνθούν, τότε η επούλωσή τους αργεί πολύ περισσότερο.

Οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τα έλκη είναι κυρίως το άγχος, η έλλειψη βιταμινών, όπως σίδηρος και B12, αλλά και γαστρεντερικές διαταραχές.

Πιο συγκεκριμένα, ο πιο συχνός τύπος του στοματικού ελέγχου είναι οι λεγόμενες άφθες οι οποίες «φουντώνουν» κυρίως από το έντονο άγχος. Συνήθως υποχωρούν σχεδόν πάντα μέσα σε 2-3 εβδομάδες χωρίς θεραπεία. Η κύρια αιτία που προκαλεί τις άφθες δεν είναι γνωστή, όμως έχει γίνει γνωστό ότι η εκδήλωσή τους σχετίζεται με το αυξημένο στρες.

Επίσης, τα επίμονα στοματικά έλκη, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με τη μόνιμη κούραση και την απώλεια βάρους, μπορεί να αποτελούν ένδειξη για δυσανεξία στη γλουτένη.

Άλλη επιστημονική μελέτη έδειξε ότι τα έλκη στο στόμα μπορεί, ακόμη, να υποδεικνύουν νόσο του Crohn, η οποία οφείλεται σε φλεγμονή του εντέρου.

Θα πρέπει να παρακολουθείτε τα έλκη στο στόμα σας, έτσι ώστε αν επιμένουν για διάστημα μεγαλύτερο των τριών εβδομάδων, να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να κάνετε περαιτέρω εξετάσεις, οι οποίες θα αναδείξουν πιθανώς κάποιες σχετιζόμενες σωματικές βλάβες που χρήζουν ειδικής θεραπείας. 




Δημοσίευση σχολίου