BREAKING NEWS

Πασχαλινά κουλουράκια

 



Υλικά

250 γρ. βούτυρο
1 1/2 φλ. τσαγιού λευκή ζάχαρη
2,5 κ. σ. αμμωνία ψησίματος σε σκόνη (μπορείτε να αντικαταστήσετε με μπέικιν πάουντερ)
1/2 φλ. τσαγιού γάλα χλιαρό
4 μέτρια αυγά
1 κ. σ. εκχύλισμα βανίλιας
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κρόκοι αυγών και 1 κ. σ. νερό για το γλασάρισμα


Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Στο μπολ του μίξερ προσθέστε τη ζάχαρη και το βούτυρο (ψιλοκομμένο) και ανακατέψτε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι το βούτυρο να γίνει κρεμώδες και αφράτο.

Ζεστάνετε το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέστε την αμμωνία και χτυπήστε μέχρι να διαλυθεί πλήρως.

Στο μείγμα βουτύρου- ζάχαρης, προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, ενώ ανακατεύετε. Ρίξτε το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μείγμα γάλακτος και αμμωνίας και ανακατέψτε να ενωθούν. Προσθέστε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να γίνει η ζύμη μαλακή και να μην κολλάει πολύ.

Καλύψτε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και αφήστε στην άκρη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Τοποθετήστε τη ζύμη για τα κουλουράκια σε καθαρή επιφάνεια εργασίας, κόψτε σε μικρά κομμάτια και σχηματίστε μακριά κορδόνια. Πλάστε με τα χέρια σας τα κουλουράκια δίνοντάς τους όποιο σχήμα θέλετε.

Στρώστε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα και τοποθετήστε τα κουλουράκια αφήνοντας λίγη απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν πολύ όταν ψηθούν.

Σε ένα μικρό μπολ τοποθετήστε τους κρόκους των αυγών και 1 κουταλιά της σούπας νερό και χτυπήστε με ένα πιρούνι. Αλείψτε με πινέλο τα κουλουράκια και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15-20 λεπτά, μέχρι να ψηθούν τελείως και να ροδίσουν εξωτερικά.

Δημοσίευση σχολίου