BREAKING NEWS

«Το Παιχνίδι» θα σε συνεπάρει στα όρια της λογικής και του μεταφυσικού

 



«Το Παιχνίδι» της συγγραφέως Θεοδώρα Τζόκα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άνεμος πριν λίγους μήνες και υπόσχεται ένα διαφορετικό ταξίδι αγωνίας με το πέπλο του μεταφυσικού να αιωρείται πάνω από την ανάγκη του ανθρώπου να εκλογικεύσει τα δεδομένα για να ανταπεξέλθει στον στόχο του. Εκεί που τα μάτια βλέπουν γεγονότα το μυαλό υφαίνει ιστορίες άλογες και λογικές συμπαρασύροντας τον αναγνώστη σε ένα παιχνίδι με άδοξο τέλος. Το μυστήριο και η αγωνία συναντιούνται σε ένα καλογραμμένο βιβλίο που θα συνεπάρει τον αναγνώστη που επιζητά δυνατή πλοκή, δομημένο λόγο, ζωντανές εικόνες και καλοδουλεμένους χαρακτήρες.


Λίγα λόγια για την πλοκή του βιβλίο «Το Παιχνίδι»


Πέντε ήρωες, μια καταραμένη βίλα στην Κέρκυρα, ένας κοινός στόχος: η συνταγή για την πιο καθηλωτική πλοκή που θα συνεπάρει τον απαιτητικό αναγνώστη σε ένα νέο κόσμο, πίσω από τις πόρτες της εγκαταλελειμμένης βίλας Σαντρέλλι. Οι ήρωές μας αποφασίζουν να μεταβούν στην έπαυλη Σαντρέλλι όπου η μοίρα, η τύχη ή το παρελθόν τους, τους κάλεσε βλέποντας ψήγματα φωτός για το μέλλον τους. Ο καθένας για προσωπικούς λόγους έχει ανάγκη από το 1.000.000 ευρώ που υπόσχεται η αγγελία ότι θα τους δώσει εάν τελικά παραμείνουν στην έπαυλη για 7 μέρες. Και οι πέντε έχουν ανάγκη από αυτά τα σωτήρια χρήματα για να μπορέσουν να επιβιώσουν ή να γλυτώσουν τους εαυτούς και τις οικογένειές τους από βάσανα και κακοτοπιές. Άλλοι προκάλεσαν την μοίρα τους και βρέθηκαν στην έσχατη λύση, άλλοι πάλι δεν στάθηκαν τυχεροί με τις επιλογές τους. Όλοι έχουν ένα κοινό σημείο στο παρελθόν τους που δεν μπόρεσαν να ανακαλύψουν.

Οι πρώτες γνωριμίες και τα συμπεράσματα δεν αργούν να εμφανιστούν, συμπάθειες και δυναμικοί χαρακτήρες έρχονται σε σύγκρουση ενώ προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον άγνωστο και αφιλόξενο. Εκεί ο Σουν Λι και η γυναίκα του Μάρθα αναλαμβάνουν να τους υπηρετούν για τις επόμενες μέρες . Ο πρώτος θάνατος δεν αργεί – και η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη, έντονη και εχθρική για κάποιους που μέσα στο όρια του παιχνιδιού ξεχνούν τα όρια της ανθρωπιάς, όχι ότι είναι η πρώτη φορά. Ο εκκεντρικός εκατομμυριούχος φαίνεται να έχει λόγο που τους διάλεξε για να είναι εκεί, ακόμα και εάν φαινομενικά οι ίδιοι πήραν την απόφαση να βρεθούν στην πιο τρομακτική έπαυλη που θα μπορούσαν να παρευρεθούν. Αντιθέσεις και αντιφάσεις δομούν μια μικρή κοινωνία εντός της έπαυλης που προσπαθεί να ισορροπήσει το ένστικτο, τις ανάγκες και την λογική.

Ο αόρατος εχθρός γίνεται ορατός μόνο για τον νικητή του παιχνιδιού με ένα τέλος που δεν μπορείς να φανταστείς.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα Θεοδώρα Τζόκα

Η Θεοδώρα Τζόκα γεννήθηκε στην Ελλάδα. Σε ηλικία μόλις δύο ετών μετανάστευσε στη Βοστόνη των ΗΠΑ μαζί με την οικογένεια της. Στην Ελλάδα επαναπατρίστηκε σε ηλικία δεκαοκτώ χρόνων.
Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο ΑΠΘ. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως καθηγήτρια αγγλικών στη δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το 1999 αποσπάστηκε για πέντε χρόνια στην Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ.
Ασχολήθηκε εκτεταμένα με επιστημονικές μεταφράσεις, κυρίως στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας. Άρθρα, ποιήματα και διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά της χώρας.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Παραμονές Χριστουγέννων, στην Αθήνα της οικονομικής κρίσης, πέντε εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι ανταποκρίνονται στην αγγελία ενός άγνωστου, αυτοαποκαλούμενου «εκκεντρικού», εκατομμυριούχου, που προσφέρει το έπαθλο των εκατό χιλιάδων ευρώ σε όποιον αντέξει να παραμείνει έγκλειστος στην απομονωμένη και φημολογούμενη ως στοιχειωμένη έπαυλη Σαντρέλλι, στη βορειανατολική Κέρκυρα.

Φτάνοντας εκεί, οι πέντε παίκτες διαπιστώνουν ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Τα προσωπικά τους αδιέξοδα, όπως ο εθισμός από τον τζόγο, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός, η διαρκής βιοπάλη και η μετανάστευση, η δυσβάσταχτη αναπηρία, η αδυναμία αντιμετώπισης των οικογενειακών αναγκών αλλά και ενός άδικου εκβιασμού, τους φέρνουν αντιμέτωπους με απρόβλεπτες συνέπειες.

Τα ανεξήγητα «μεταφυσικά» φαινόμενα δοκιμάζουν τις αντοχές και τη λογική τους, ενώ οι αιφνίδιοι και μυστηριώδεις θάνατοι, του ενός μετά τον άλλον, εξωθούν τους εναπομείναντες στα άκρα.

Η απόγνωση, ο φόβος και η σταδιακή αποκτήνωση θα καθοδηγήσουν τα αβέβαια βήματά τους, αναγκάζοντάς τους να ανακαλύψουν τα σκοτεινά και ανεξερεύνητα βάθη της ψυχής τους, όπως και το τίμημα που είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν.




Δημοσίευση σχολίου