BREAKING NEWS

Πότε πληρώνεται το επίδομα γέννας αναδρομικά για το 2023

 


Την Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου 2024, εκτός απροόπτου, θα πληρωθούν τα αναδρομικά για το επίδομα γέννας οι δικαιούχοι του 2023.


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Dnews πρώτες θα πληρωθούν- πιθανότατα 29 Απριλίου -οι μητέρες που απέκτησαν παιδί το 2023 και θα λάβουν το επιπλέον ποσό από τα 2.000 που ήδη πήραν το 2023. Τα αναδρομικά για τους δικαιούχους του 2024 θα πληρωθούν αργότερα ανάλογα με το πότε είναι να πληρωθεί η δεύτερη δόση για το επίδομα γέννας.

Έτσι περίπου 64.000 μητέρες που γέννησαν το 2023 θα λάβουν αναδρομικά από 400 ως 1.500 ευρώ.
Όσοι απέκτησαν παιδί από 1.1.2023 και μετά θα πρέπει να λάβουν μετά τα αυξημένα ποσά:

- 2.400 για το πρώτο παιδί
- 2.700 για το δεύτερο παιδί
- 3.000 ευρώ για το τρίτο παιδί
- 3.500 ευρώ για τους πολύτεκνους από 4 παιδιά.

Αναλυτικότερα:

όσοι το 2023 απέκτησαν το πρώτο παιδί παιδί θα λάβουν 400 ευρώ
- όσοι το 2023 απέκτησαν δεύτερο παιδί θα λάβουν 700 ευρώ
- όσοι το 2023 απέκτησαν τρίτο παιδί θα λάβουν 1.000 ευρώ
-όσοι το 2023 απέκτησαν τέταρτο παιδί θα λάβουν 1.500 ευρώ.

Τα αναδρομικά θα δοθούν ως εξής:

- σε όσους έχει ολοκληρωθεί η καταβολή του επιδόματος γέννησης των 2.000 ευρώ θα λάβουν εφάπαξ το υπόλοιπο ποσό που προκύπτει από την αύξηση στις 30 Απριλίου
- σε όσους η αίτηση έχει εγκριθεί χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η καταβολή και των δύο δόσεων του επιδόματος το επιπλέον ποσό θα καταβληθεί με την καταβολή της δεύτερης δόσης.

Οι προϋποθέσεις που απαιτούνται είναι:

- το παιδί να έχει γεννηθεί εν ζωή στην Ελλάδα
- το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 40.000 ευρώ
- η / ο δικαιούχος να μένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και να έχει την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη ή του ομογενούς αλλοδαπού ή του Ευρωπαίου πολίτη ή του πολίτη κράτους του ΕΟΧ ή πολίτη τρίτης χώρας που διαμένει στην Ελλάδα συνεχώς από το 2012 και μετά να υποβληθεί αίτηση εντός τριμήνου από τη γέννηση

Θα χρειαστεί να συμπληρώσουν οι δικαιούχοι

- τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
- τον ΑΜΚΑ
- το IBAN του λογαριασμού σε ελληνικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα
- τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email).

Όλα τα νέα ποσά θα χορηγούνται σε δύο ισόποσες δόσεις. Η πρώτη δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού και η δεύτερη δόση μετά από πέντε μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού.

Έτσι αν το παιδί γεννήθηκε εντός Φεβρουαρίου και η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον Φεβρουάριο τότε η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Μάρτιο και η δεύτερη δόση τον Ιούλιο, όπου θα είναι αυξημένη.
Να σημειωθεί οτι η αίτηση υποβάλλεται εντός προθεσμίας τριών μηνών από τη γέννηση του παιδιού.

Δικαιούχος του επιδόματος γέννησης είναι η μητέρα η οποία υποβάλλει και την αίτηση.

Οι μοναδικές περιπτώσεις που μπορεί να υποβάλλει άλλο πρόσωπο αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος είναι να έχει αποβιώσει η μητέρα ή να έχει εγκαταλείψει το παιδί της. Στις περιπτώσεις αυτές, δικαιούχος είναι ο πατέρας για εγγάμους ή άλλο πρόσωπο που προσκομίζει επιμέλεια, όπως ορίζουν οι σχετικές διατάξεις της ΚΥΑ και πληροί όλες τις λοιπές προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.

Η αίτηση υποβάλλεται:

α) στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε.

ή β) στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού εφόσον η γέννηση λάβει χώρα σε μαιευτήριο, δημόσιο ή ιδιωτικό, ή και σε μαιευτικές κλινικές/τμήματα νοσοκομείων (θα είναι διαθέσιμο σε μεταγενέστερο χρόνο).

Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 40.000,00 ευρώ, η μητέρα του παιδιού ή το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του να μένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και να έχει την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη ή του ομογενούς αλλοδαπού ή του Ευρωπαίου πολίτη ή του πολίτη κράτους του ΕΟΧ ή πολίτη τρίτης χώρας που διαμένει στην Ελλάδα συνεχώς από το 2012 και εντεύθεν, καθώς και να υποβληθεί αίτηση για τη χορήγηση του εντός τριμήνου από τη γέννηση. Από το έτος 2024 και εντεύθεν, ο πολίτης τρίτης χώρας απαιτείται να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια.

Μετά την έγκριση της σχετικής αίτησης το επίδομα γέννησης καταβάλλεται πλέον ως εξής:

- δύο (2) ισόποσες δόσεις των χιλίων διακοσίων (1.200,00) ευρώ εκάστη για το πρώτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο,
- δύο (2) ισόποσες δόσεις των χιλίων τριακοσίων πενήντα (1.350,00) ευρώ, εκάστη για το δεύτερο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο,
- δύο (2) ισόποσες δόσεις των χιλίων πεντακοσίων (1.500,00) ευρώ εκάστη για το τρίτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο και
- δύο (2) ισόποσες δόσεις των χιλίων επτακοσίων πενήντα (1.750,00) ευρώ εκάστη για το τέταρτο και κάθε επόμενο, κατά σειρά γέννησης, εξαρτώμενο τέκνο.

dikaiologitika.gr


Δημοσίευση σχολίου