BREAKING NEWS

Στο τρίτο 10ήμερο του Μαΐου η πληρωμή προς τη Gazprom

 




Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέδρευσε σε σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια, μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Gazprom.

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, «υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας».

Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου.

«Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής».

Να σημειωθεί επίσης ότι από το υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέσβης Ιωάννης Βράιλας, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

Η κυβέρνηση προχωρά σε:

1.Αύξηση της δυναμικότητας της Ρεβυθούσας μέσω της μίσθωσης μιας έξτρα πλωτής δεξαμενής, ώστε η δυναμικότητα να ανέβει από τα 225.000 στα 375.000 κυβικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να ξεφορτώνουν 2 και όχι 1 πλοίο με LNG.
2.Αύξηση εξόρυξης λιγνίτη κατά 50% για την επόμενη διετία
3. Μέγιστη συνεισφορά ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα
5 .μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού που λειτουργούν με φυσικό αέριο μπορούν άμεσα να λειτουργήσουν με diesel (2 της ΔΕΗ, 3 ιδιωτών παρόχων)
6.Αύξηση αποθήκευσης αερίου, όπου είναι δυνατό π.χ. Ιταλία
7.Μεσοπρόθεσμα, δυνατότητα αύξησης της παροχής αερίου από τον αζέρικο ΤΑΡ. Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αύριο, καθώς απαιτούνται παρεμβάσεις και επενδύσεις στην εξόρυξη και στην υποδομή.

Δημοσίευση σχολίου